Memristor är en teknik som länge intresserat många och ser nu ut att bli verklighet. Den väntas kunna bli en ersättare till båda NAND och DRAM då den väntas kunna nå samma hastigheter som DRAM, med samma kapacitet som NAND. Utvecklingen har gått mycket fortare än man först förutspått, och teknik väntas bli tillgänglig redan 2013.

HP som är hjärnan bakom memristor-tekniken, gick för lite mer än ett år sedan ihop med minnestillverkaren Hynix för att göra den till verklighet. Tidigare i år kunde vi rapportera att memristor visat på extremt hög hållbarhet, då den klarat av över en miljard skrivningar. Detta kan jämföras med dagens MLC-baserade NAND-kretsar på 25nm som är specificerade för 5 000 skrivningar innan minnescellerna blir oanvändbara.

Vad som gör memristor så speciellt är att tekniken ska kunna ge minst samma kapacitet som NAND-kretsar, och kunna gå i minst samma hastighet som DRAM. Tillsammans med den höga hållbarheten låter det som en vinnare. Tekniken går ut på att en memristor, ändrar resistans beroende på åt vilket håll strömmen går i. De kan dessutom behålla sin resistans när enheten är avstängd. Det kommersiella namnet för memristor, blir ReRAM.

Utvecklingen av memristor ska ha gått mycket snabbare än man först väntat sig. HP rapporterar att man redan håller på att producera hundratals wafers i Hynix fabriker baserade på tekniken. Det går faktiskt så bra, att man väntar sig ha den första konkurrenten till NAND ute inom 18 månader, alltså under 2013. ReRAM-kretsarna ska då komma i två utföranden. En lite snabbare version för intern lagring ”Flash” på mobila enheter som smartphones,  surfplattor och USB-minnen, medan den andra ska vara direkt inriktad för SSD-enheter.

Man hoppas på att under 2014 att ha en ReRAM redo att konkurrera mot DRAM, och att även ersätta SRAM. Men de säger att det kan dröja till 2015 då en DRAM/SRAM-motståndare ska vara färdig med säkerhet. HP säger att deras teknik är väl lämpad att lägga som ett lager över en processorkrets, alltså öppnar det dörrarna för integrerat RAM-minne eller mångfaldigt större cache-minne i framtidens processorer.

HP låter riktigt självsäkra över sin nya teknik, och förutom Hynix ska Samsung ha en ännu större grupp som arbetar på memristor-tekniken än vad HP och Hynix har tillsammans. HP säger dock att de inte har för ambitioner att ge sig in på komponentmarknaden, utan att de vill licensera ut memristor-tekniken till intresserade parter. Vi ser bara ett problem, det är att det måste finnas styrkretsar och processorer som stödjer tekniken. Men är fördelarna så otroliga som HP säger, borde det inte dröja allt för länge innan tillverkare världen över anammar tekniken.

Källa: ElectronicsWeekly

Relaterad nyhet:

 

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Tempeldlq84 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Detta kommer bli jävligt grymt. Får se hur de ska lyckas lösa en buss som matchar 🙂

Tempel
Medlem
Tempel

Gäller att dom hamnar rätt i pris oxå.