Huawei Ascend D Quad XL är en av få smartphones på marknaden baserade på en egenutvecklad systemprocessor. Nu avslöjar prestandaresultat hos Rightware och Nenamark att den 16-kärniga grafikkretsen är kraftfull nog att slå dagens Android-konkurrenter på fingrarna.

Huawei presenterade sin nya Ascend D Quad-serie av smartphones under Mobile World Congress 2012 och på plats under mässan fick vi en chans att klämma och känna på den nya telefonen. Tyvärr var Huawei snåla med prestandainformation och pärlan i lanseringen – företagets egna Huawei K3V2 processor gav oss mer frågor än svar.

Huawei K3V2 huserar fyra separata Cortex-A9 CPU-kärnor och arbetar i 1,2 GHz resp. 1,5 GHz beroende på telefonmodell. Men det stora frågetecknet var kretsen integrerade grafikdel som med hela 16 GPU-kärnor skulle vara kraftfullare än konkurrerande lösningar på marknaden. De få tester vi lyckads få till under MWC belastade mestadels processorkärnorna och visade att Huawei för närvarande ligger på par med konkurrerande lösningar i webbläsarprestanda. Idag vet vi att grafikdelen tillverkas av Hisilicon Technologies och fått namnet Immersion.16.

brwoserhuawei sunspiderhuawei

huaweisunspider

huaweibrowser

Nu har även några av de första riktiga prestandaresultaten för telefonens grafikdel dykt upp i Rightwares onlinedatabas Powerboard där resultat från Basemark ES 2.0 Taiji samlas. Resultatet från Huawei U9510 Ascend D quad XL laddades upp i databasen redan för några veckor sedan men bekräftades inte förrän idag av anställda på Rightware. 

Prestandaresultat på 25 fps hamnar en bra bit ner i den kompletta topplistan, men detta endast på grund av telefonens rejäla upplösning på 720 x 1 280 pixlar. Basemark 2.0 Taiji testar grafikprestandan i telefonens ursprungsupplösning och om vi istället räknar ut antalet pixlar per sekund får vi betydligt intressantare värden.

taijiHuawei

Huawei K2V3 slår den gamla prestandakungen Exynos 4210 på fingrarna och Samsung Galaxy Note får se sig akterseglad. Tyvärr finns inga testresultat från Snapdragon S4 och Adreno 225 att jämföra med, men det har istället dykt upp i Nenamark2.

Specifikationer Ascend D quad och Ascend D quad XL:

  • Android 4.0, Ice Cream Sandwich
  • 4,5-tumsskärm med HD-upplösning (720 x 1 280)
  • Huawei K3V2 processor fyra kärnor 1,2/1,5 GHz
  • 1 GB RAM
  • 8 GB inbyggt minne
  • 21 Mbps HSPA+
  • 8MP-kamera på baksidan
  • 1,3MP-kamera på framsidan för videochat
  • Batteri på 1 800/2 500 mAh
  • 8,9/10,9 mm i profil

Även på Nena.se har Huawei tagit tätposition med sin Ascend D Quad och den egenutvecklade systemprocessorn K2V3. Telefonen som benämns U9510 i resultatlistorna får en snittpoäng på 62,75 fps vilket trots den höga upplösningen på skärmen räcker för att piska konkurrenterna. Närmaste konkurrent med 720 x 1 280 pixlars upplösning är HTC EVA UL vilket är en ännu ej identifierad modell, medan ASUS Transformer Prime med sin Tegra 3 processor får svårt att hänga med, givet med en marginellt högre upplösning (1 280 x 800 pixlar).

huaweinenamark

Huawei har onekligen lyckats skapa en kraftfull systemprocessor och den 16-kärniga grafikdelen från Hisilicon Technologies ser ut att lägga en ny ribba på Android-marknaden där varken Adreno 225, Mali-400MP eller GeForce ULP verkar hänga med i svängarna. Apple och dess nya A5X SoC stödjs inte av dessa testprogram och hade troligtvis inte haft några problem att hålla undan för Huaweis grafikdel, men klassledare på Android-marknaden är inte fy skam.

Vi ser med spänning fram emot att kika närmare på Huawei Ascend D Quad och inte minst gräva djupare i den kraftfulla processorkretsen Huawei K2V3.


Relaterade artiklar:

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Anton KarmehedKiskeRobert Smurakthis Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henrik Berntsson
Admin

Man fick känslan av obegränsat självförtroende när VDn körde sitt tal på MWC. Man förstå det med de här prestandasiffrorna, en tillverkare som är ganska okänd för många som klampar in och snor prestandakronan (såvitt vi kan se hittills). Kina trampar på i rask takt.. läste så sent som idag att Kina kommer sälja flest smartphones i världen från 2012 och gå förbi USA för att senare bara utöka den ledningen (enligt IDC)

McKinley
Medlem
McKinley

Jag får 18.3FPS i Basemark ES 2.0 Taji och 37.6 FPS i Nenamark2 med min Sony Xperia S
så jag antar att den står sig väl mot Galaxy Note som närmast kan jämföras med hårdvaran och upplösning som finns i min telefon.

this
Medlem
this

Vore kul att se hur den presterar mot A5. Det borde väl finnas någon app som fungerar på båda plattformarna.

Murak
Medlem
Murak

[quote name=”this”]Vore kul att se hur den presterar mot A5. Det borde väl finnas någon app som fungerar på båda plattformarna.[/quote]

Det hade varit grymt intressant och jag tycker också att det är synd att det inte finns fler platformsoberoende tester. Apple går mot kraftigare grafik och nedklockade cpuer, vilket jag tror är rätt väg.

För övrigt är det ju grymt kul att det kommer fler aktörer som är med och slåss om prestandatronen.

Robert S
Gäst
Robert S

Varför har Galaxy Note så låg FPS i listan? Min får över 40fps i Nenamark2 stock.

Kiske
Gäst
Kiske

[quote name=”Henrik Berntsson”]Man förstå det med de här prestandasiffrorna, en tillverkare som är ganska okänd för många som klampar in och snor prestandakronan (såvitt vi kan se hittills).[/quote]Det är bara bland konsumenter som Huawei är okänt. Bland sina konkurrenter är de fruktade för sina basstationer som de är näst störst på i världen efter Ericsson. De har nog minst lika många moderna mobilpatent som Ericsson vid det här laget och bygger troligtvis mer avancerad utrustning. Det Ericsson vinner på är deras olika servicepaket som de tillhandahåller.Orsaken att de går in så hårt på konsumentmarknaden nu är att de vill kunna… Läs hela »