I samarbete med China Mobile har kinesiska Huawei slutfört ett projekt för att ge bättre kommunikationsmöjligheter för bergsklättrare och andra besökare på Mount Everest. Baslägret på 5 200 meters höjd har nu möjlighet till LTE-uppkopplingar.

Medan många beger sig upp på Mount Everest för att få variation och komma undan från det ständiga informationsflödet så är det viktigt att kunna bibehålla kommunikation i den typen av miljö, inte minst i nödfall. Många vill även kunna dela med sig av sin dokumenterade vistelse och hålla kontakten med sina bekanta.

Sedan en satsning inför OS 2008 har det funnits GSM och 3G tillgängligt i baslägret på 5 200 meters höjd, och detta nät var ett gemensamt projekt mellan Huawei och China Mobile. Nu har samma företag i ett nytt samarbete utökat nätet med LTE, och nätet invigdes med en högupplöst videokonferens från baslägret.

“Bringing 4G to Mount Everest marks an important milestone in global LTE TDD development. We are very excited to make this possible, and look forward to working with more operators worldwide to bring high-speed mobile broadband services anytime and anywhere.” – David Wang, Huawei

Värt att notera är dock att det bara är baslägret som innefattas, och att de som sedan beger sig mot toppen av berget fortsatt är beroende av radiokontakt med baslägret. Den som vill uppdatera sin Facebook-status eller Twittra från toppen av världens högsta berg med sin smartphone får helt enkelt vänta några år till.

Relaterade nyheter:


2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Lagl0rden-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Ja man måste ju kunna ”checka in” där också, eller hur?

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Varför bygger de inte en skidlift när de ändå håller på, eller en rulltrappa för den delen? Verkar smartare.