Intels nästa generations processorarkitektur Haswell får en rejält uppdaterad grafikdel och nu avslöjar företaget att man även sett över stödet för extrema bildskärmsupplösningar. Haswell kommer vara kapabel att spela upp 4K-upplösningar över en ensam DisplayPort eller HDMI-kabel.

Haswell kommer att få en ny uppdaterad videoprocessor – Video Quality Engine – som med stöd för bildstabilisering och bildfrekvenskonvertering ska ge följsammare och stabilare videouppspelning än tidigare. Med effektivare kontroll av grafikkretsens energiförbrukning och optimeringar i strömsparfunktioner ska Intel även lyckats utöka batteritiden vid uppspelning av video.

Den kanske mest spännande funktionen är däremot fullt stöd för så kallade 4k x 2k upplösningar som omfattar flera olika upplösningar och bildformat med mellan 8,3 till 9,4 megapixlar. En enorm mängd data att skyffla för en videokrets men något som med DisplayPort 1.2 och HDMI 2 ska gå att göra över en ensam kabel till de skärmar som stödjer upplösningen.

haswell_4K

På IDF 2012 fick vi lägga ögonen på just ett sådant system där Intel strömmade ett 4K-klipp till en Eizo-skärm med en total bitrate på 200 megabits per sekund. Noterbart var att skärmen som användes och som är en av få på marknaden idag med stöd för 4K-upplösningar kostade nätta 180 000 kronor, vilket till och med får LG och Sonys 4K-TV att se prisvärda ut.

Trots den saftiga videofilen var belastningen på Haswells processorkärnor närmast obefintlig vilket lovar gott inför 4K-anstormningen som väntas börja nästa år.

haswell_4K2

Intel kommer faktiskt även att förse sin nyvarande Ivy Bridge-arkitektur med stöd för 4K-upplösning. Redan i oktober ska en drivrutinsuppdatering möjliggöra hårdvaruaccelererad uppspelning av 4K-video. Nackdelen är att det krävs två DisplayPort-utgångar, vilket dessvärre diskvalificerar de flesta moderkorten som finns på marknaden idag.


Relaterade artiklar:

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
flopperS0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Jag kommer ändå inte ha en 4k skärm på många många år, men med det sagt så värderar jag ändå att kunna spela upp 4k video på en 1900×1200 skärm (eller 2560×1600) utan stuttering! .. vilket man alltså redan får i ivy bridge.4096×2304 är för övrigt den skummaste upplösningen jag sett. Varken dubbel bredd eller höjd mot Full-HD vilket kommer ställa till saker o ting ordentligt när FullHD och QFHD ska skalas. Men helt klart kul att Haswell löser höga upplösningar med endast en kabel .. Hoppas HDMI 2 är pin-compatible med vanlig HDMI.Börjar bli tröttsamt med alla nya video-kablar/kontakter… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

120hz eller annars får det vara