Intel fortsätter att optimera sin ultrabookplattform och under IDF2012 har man presenterat en ny standardiserad formfaktor för SSD-enheter i sina ultratunna datorer. Formfaktorn heter NGFF och ska sätta stopp för de proprietära lagringslösningar vi ser i flera datormodeller på marknaden idag.

NGFF-standarden bygger på en vidareutveckling av mSATA-formfaktorn men är både smalare och kortare än sin föregångare. Detta ska göra det möjligt för Intels partners att bygga ännu tunnare ultrabooks under nästa år, samtidigt som man rent teoretiskt bör kunna uppgradera sin SSD-enhet på ett lättare sätt. Där exempelvis Asus annars eminenta ultrabook UX31A idag använder ett eget proprietärt format som gör det omöjligt att uppgradera lagringsenheten i datorn.

Andra fördelar med NGFF-formfaktorn är att lagringsenheterna kan tillverkas i olika längd, fem olika modeller mellan 30 till 110 millimeter, för ett urval av lagringskapaciteter. Det finns även enkel- eller dubbelsidiga NGFF-moduler men dessa stödjs båda i en dubbelsidig kontakt för bättre kompabilitet.

NGFF3

För att NGFF ska kunna användas även för andra SATA-enheter har standarden fått två olika kontakter. Socket 2 och Socket 3 där den förstnämnda har en bandbredd på maximalt 2 gigabyte per sekund och är optimerad för SSD, WWAN-kort eller andra lösningar. Socket 3 har en bandbredd på hela 4 gigabyte per sekund och ska vara dedikerat för SSD-enheter med fokus på maximal prestanda.

NGFF4

NGFF-formfaktorn ska kunna ge oss tunnare datorer, med högre lagringsprestanda och bättre uppgraderingsmöjligheter. Vi kan med andra ord knappt bärga oss att få se den nya formfaktorn på marknaden.


Relaterade artiklar:

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
S0urcerr0RAnton KarmehedJacob Hugosson-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Nog för att jag är för en standard för SSDer för ultrabooks. Men det känns som om det borde finnas andra saker m,an kan spara mer plats på än att göra mindre SSDer?

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”-Tjalve-”]Nog för att jag är för en standard för SSDer för ultrabooks. Men det känns som om det borde finnas andra saker m,an kan spara mer plats på än att göra mindre SSDer?[/quote]
Alla bäckar små 🙂 Men det största problemet är att vissa datortillverkare hittade på egna mSATA-standarder innan standarden var helt färdigställd. Det ska ha varit det här som blev startskottet för NGFF så vitt jag vet.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Ja, Det börjar bli jobbigt att dom aldrig kan bestämma sej över en standard-anslutning.
Och iom NGFF tycker jag att det räcker med nya standarder på Lagringsfronten.
Vill dom minimera ytterligare får dom väl köra halvlängdskort, för det börjar bli tröttsamt att spara på adaptrar för att kunna använda alla gamla kontakter&interfaces.

Visst.. den dagen en SSD har samma storlek som ett litet minneskort får dom väl gärna uppdatera igen ..men tills dess..