Apple rullade ut två nya surfplattor i sin Ipad-familj under gårdagens välfyllda lanseringsevent. Fjärde generationens Ipad och Ipad mini som båda lovades bättre och bredare stöd för LTE-mobilnäten, så kallat 4G. Tyvärr är situationen i Sverige densamma som med Iphone 5 – endast Turbo 3G.

Apple är i vanlig ordning tystlåtna kring sina kretsars detaljerade specifikationer men trots att Ipad 4 och dess mindre syskon Ipad mini stödjer LTE-frekvensband som 2 100 och 1 800 megahertz – båda vilka användas av svenska operatörer – finns det ingen fungerande lösning för 4G i våra svenska nät. Flera operatörer har tillstånd för 4G i 1 800 megahertz nätet från och med den 1 januari 2013, men först måste då GSM-trafiken som används idag flyttas till nya frekvensband. 2 100 megahertz bandet kan bli operatören Tre:s räddning, ett band som man idag fyller på med 3G-trafik.

I Sverige används idag istället 800, 900 och 2 600 megahertz banden för 4G-nätet, frekvensband som inte stödjs av Apples modemkretsar.

Vi talade under onsdagsmorgonen med representanter för Telia som bekräftade att man enligt sin senaste information inte har några ändrade förutsättningar för Apples mobila produkter. Likt Iphone 5 kommer Ipad 4 och Ipad mini att vara initialt låsta till 3G-näten och även om framtida utbyggnad kan öppna upp för 4G även i Apples smartphones och surfplattor är det inget man som kund ska räkna med.

ipadmini2

Vi har i våra egna tester av Iphone 5 uppnått goda Turbo 3G-hastigheter på mellan 12 till 17 megabit per sekund vilket i ren datahastighet räcker för de allra flesta. Men samtidigt finns det idag flera smartphones och även vissa surfplattor som stödjer 4G där vi kan se mer än den dubbla hastigheten och inte minst snabbare responstider för mer wifi-liknande surfprestanda.

När Apple anammar de svenska 4G-näten, eller när de svenska teleoperatörerna ändrar om i sina frekvensband återstår att se. Men till skillnad mot vad vi hoppades och påstod under gårdagskvällen är det inga ändrade förutsättningar med Ipad 4 eller Ipad mini.


Relaterade artiklar:

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
jantangringshaglordflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

Näten börjar bli överbelastade.
kunden förväntar sig samma upplevelse med surfplata som med deras hemmadator.

Tekniken hänger inte med.
den operatör som kan erbjuda bäst upptid utan avbrott kan göra bra vinster där.

Micke
Medlem
Micke

Det vore intressant att se en artikel om detta som förekommer i många nya enheter. Varför är det så svårt att skapa stöd för alla LTE-nät i samma krets? Måste man välja mellan USA och Europa, kan inte ha båda? Vore intressant att veta vilka kretsar som är bovar i sammanhanget. Skriva mera om vilka som klarar vad, lite om licenskostnaderna och övriga motiveringar hur tillverkarna väljer. /s

Jan Tångring
Medlem

Dubbel negation!

”Inget svenskt 4G-stöd i varken Ipad mini eller Ipad 4” ska vara ”Inget svenskt 4G-stöd i vare sig Ipad mini eller Ipad 4” eller ”Svenskt 4G-stöd i varken Ipad mini eller Ipad 4”

Se här: http://www.iklartext.se/varken-eller-vare-sig/