Intel fick i juli en förlängd tidsfrist för att fundera på den uppgörelse som Federal Trade Commission erbjöd processortillverkaren i det konkurrensmål man startade i december 2009. Nu har Intel accepterat uppgörelsen och lovat bättring.

FTC anklagade Intel för att använda sig av konkurrensbegränsande taktik mot andra stora kretstillverkare som NVIDIA, VIA och AMD. Intel har enligt FTC behållt sin ledande position på marknaden genom att utpressa och hota partners som vände sig till konkurrenters lösningar.

När nu Intel gjort en uppgörelse med FTC är man tydliga med att egentligen inte erkänna någonting av det man blivit anklagade för. Vilket stänger dörrar för ytterligare stämmningsansökningar från andra parter. Samtidigt som man gått med på att öppna upp sina plattformar mer för partners och konkurrenter.

Bland annat har Intel lovat att förse alla sina konsumentplattformar med en PCI-buss av något slag under de närmaste sex åren. Vilket idag skulle betyda att varje CPU på marknaden ska kunna tala över ett PCI Express gränssnitt, en öppning för bland annat NVIDIA för att koppla in sina egna grafikkretsar.

I övrigt tvingar uppgörelsen Intel att sluta med alla former av hot och utpressningar, samt att man inte får utveckla produkter som avsiktligen försämrar prestandan hos konkurrerande produkter.

Förutom NVIDIA har även VIA fått goda besked där Intel förlängt deras x86-licens med 5 år, till 2018.

Den preliminära uppgörelsen finns att hitta på FTC:s hemsida och kommer finnas tillgänglig offentligt under 30-dagar varpå uppgörelsen väntas godkännas av Commissionen.

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedAndreas GSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Jag personligen tycker att dem kom billigt undan med detta. Bra för Nvidia och VIA iallafall. Tycker man sätter ett väldigt dåligt exempel när man sysslar med mutor och dylikt…..

Svensken
Medlem
Svensken

Ja jag blev också lite förvånad. Kanske är det dags för Nvidia och VIA att slås ihop och skapa en hel plattform så dem kan konkurrera lite med Intel och AMD.

Andreas G
Medlem

[quote]och lovat bättring.[/quote]

Japp, nästa gång kommer det bli betydligt svårare att upptäcka spelet bakom galleriet.