Intel förnekar inte faktumet att AMD gjort stora framsteg de senaste åren. Det blå lagets VD Pat Gelsinger förväntar sig dock att kommande Alder Lake och Sapphire Rapids kommer sätta stopp för AMD:s fortsatta framgångar.

När AMD introducerade första generationens Zen-arkitektur lyckades de ta Intel på sängen när det kom till den prestanda man kunde erbjuda. Det blå lagets långa problemperiod med tio nanometers tillverkningsteknik var även det något som spelade AMD i händerna. AMD har nu lyckats knipa en allt större del av marknaden. I alla fall om man ska gå efter Steams hårdvaruundersökning vars senaste upplaga visade att AMD numera håller 30 procent av plattformens användarbas.

I en nyligen publicerad intervju med Computer Reseller News pratade Intels nya VD Pat Gelsinger om Intels kommande produkter, framtidsplaner och även AMD. Gelsinger nämnde hur AMD gjort ett bra under de senaste åren och att Intel inte blundar för de framsteg konkurrenten gjort. Han nämner dock att deras framgångssaga kommer att ta slut när Intel lanserar Alder Lake för konsumentdatorer och Sapphire Rapids för serverlösningar.

Gelsinger förväntar sig att Alder Lake kommer att säkra den ledande positionen i både prestanda och energieffektivitet samt att det kommer vara en revolutionerande arkitektur.

Angående faktumet att Apple fasar ut Intel för att istället utrusta sina enheter med egentillverkade processorer är inte heller det något som verkar röra Intels nya VD i ryggen. Intel har hållit konversationer med viktiga partnertillverkare som Microsoft och Dell om att förbättra den generella PC-upplevelsen. Han antyder även att Intel har jobbat med partners som kan hjälpa till med utvecklingen av Intel-baserade bärbara enheter som smartphones eller surfplattor.

Exakt hur stor inverkan Alder Lake kommer lyckas ha på marknaden återstår att se. Tidiga prestandaresultat för flaggskeppet Core i9-12900K visar pekar på en rejäl enkärnig prestanda men när det kommer till flerkärnig prestanda är det inte riktigt lika imponerande. Förhoppningsvis får vi se vad tillverkaren har att erbjuda med Alder Lake inom kort. Arkitekturens lanseringsdatum är fortsatt oklart men nyligen bekräftade kampanjer från tillverkare som MSI indikerar att lanseringen kan komma att ske den 4 november.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid