Intel gjorde ytterligare att bra kvartal och medan efterfrågan på deras processorer överlag ökade kan detsamma inte sägas om Atom. Atom omsätter mindre än 50 procent mot vad det gjorde för bara ett halvår sedan, och netbooks fortsätter att tappa på marknaden.

Intel Atom och netbooks hade en stund i rampljuset men har på senare tid tappat på marknaden och det har aldrig varit så tydligt som det är idag. Från att ha sålt för totalt 352 miljoner dollar Q2 2011 har Atom sjunkit som en sten och bara ett halvår senare, Q4 2011 ligger denna siffra på enbart 167 miljoner.

intel_atom_sales_quarterlyBildkälla: XbitLabs

Faktorerna som spelar in är många, men framförallt beror det på att surfplattorna börjat ersätta det segment netbooks är ämnat för – som konsumptionsenhet att utföra lättare vardagssysslor på. Det vi skulle säga har satt punkt för Atom på PC-marknaden är det faktum att vanliga bärbara datorer kommit ned i ungefär samma prisnivå som en netbook, men även AMD:s Brazos-plattform tror vi har ett finger med i spelet.

Men än det är för tidigt att spå slutet för Atom. Intel har precis börjat ta sig in på smartphonemarknaden, och väntas även ha en hel del designvinster på surfplattor som ska anlända i samband med Windows 8. Medan fokus för Atom ligger på just de här två segmenten är man inte redo att överge netbooks som ingår i deras ULCPC-strategi (Ultra Low-Cost Personal Computer), då netbooks fortfarande ska finnas en efterfrågan i utvecklingsländer.

Atom levererade inte så hög när den lanserades, och arkitekturen har sedan dess inte heller förändras nämnvärt. Det är inte förrän 2013 en ny Atom-arkitektur ”Silvermont” anländer, som ska användas i såväl PC som handhållna enheter som smartphones och surfplattor. Kan det vara rätt tillfälle att återintroducera och marknadsföra Atom på nytt för PC-marknaden? Fram till dess ser det ut som att det är just utvecklingsländer som kommer ligga i fokus för Atom på PC-fronten.


Relaterade nyheter:

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Swedish Berserkflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

Ultra book känns fel.
surfplatta rätt.
smart telefon tillsammans med surfplatta täcker det mesta behovet.

flopper
Medlem
flopper

men det korrekta rubriken är,
Atom en halverad lagringstid är över 😆

Svensken
Medlem
Svensken

AMD Brazos och surfplattor har nog sett till att Atom tappat i popularitet.