Med flera kraftfulla ARM-processorer på väg ut på marknaden vill Intel slå ett slag för X86 på den mobila marknaden med sin Bay Trail-T. Nu har tidiga testresultat för processorn dykt upp för den nya kretsen, som tycks klara av att tampas med både Qualcomm och Nvidia.

Intels tidigare satsningar på strömsnåla mobila kretsar för mindre enheter än bärbara datorer har varit lovande, men med jättar som Qualcomm, Samsung och Nvidia och deras försprång med ARM-lösningar har det blå laget fortfarande mycket att bevisa. Fudzilla rapporterar idag att testresultat har inkommit för Intels kommande systemprocessor för surfplattor och smartphones, Bay Trail-T.

Det rör sig om testverktyget Antatu, och de tidiga resultaten ser helt klart lovande ut. Den testade kretsen är en Bay Trail-T med klockfrekvensen 1,1 gigahertz som skrapade ihop 43 415 poäng. Detta kan sedan jämföras med Qualcomms toppmodell Snapdragon 800 som med 2,3 gigahertz klockfrekvens landar på omkring 30 000 poäng. För ytterligare jämförelse ger Samsung Exynos 4412 cirka 20 000 poäng och Nvidia Tegra 3 landar rund 15 000.

Samtidigt ska Intels krets dra mindre ström än ARM-lösningarna, delvis tack vare sin lägre klockfrekvens. Bay Trail-T kommer dock finnas med över 2 gigahertz vid lansering vilket innebär att högre siffror kan vara att vänta, men då förmodligen med en högre strömförbrukning.

Det är också viktigt att poängtera att det bara rör sig om ett prestandatest som på egen hand inte är representativt för en krets prestanda. Antutu är dock en bra fingervisning av vad vi kan ha att vänta oss åtminstone i vissa scenarier.

Dessutom har Bay Trail-T ännu en god bit kvar innan lanseringen som sker först mot slutet av året, vilket ger konkurrenterna ett försprång. Ytterligare siffror bör dyka upp i takt med att vi närmar oss lanseringen.

Glöm inte att läsa vårt förhandstest av Qualcomm Snapdragon 800 här!

Relaterade nyheter:


4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
AndredenstoreCarl Holmbergddaniel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ddaniel
Gäst
ddaniel

Tror du menar att Tegra 3 får 15000 i poäng. Om jag inte minns fel så fick Tegra 4 något högre poäng än S800.

i5 4200U som sitter i Samsung Ativ Q verkar ha fått ca: 53000 poäng. Känns som att skillnaden i prestanda mot strömförbrukning inte är värst stor där. Dock körs ju Android virtuellt där… någon som kan uppskatta hur mycket prestanda som kan tänkas försvinna p.g.a. det?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”ddaniel”]Tror du menar att Tegra 3 får 15000 i poäng. Om jag inte minns fel så fick Tegra 4 något högre poäng än S800.?[/quote]

Det är Tegra 3 som avses, tack för påpekandet!

Medlem
WIRN

Kan inte bestämma mig om det är en positiv el negativ nyhet. Vore tråkigt om Intel på sikt skulle roffa åt sig hela dator, platt – och dator-marknaden.

Andredenstore
Gäst
Andredenstore

[quote name=”WIRN”]Kan inte bestämma mig om det är en positiv el negativ nyhet. Vore tråkigt om Intel på sikt skulle roffa åt sig hela dator, platt – och dator-marknaden.[/quote] De andra får helt enkelt se till att göra bra produkter så slipper Intel bli dominerande. Sen tror jag inte risken är så stor eftersom ARM cpuer är vad jag förstått billigare att tillverka än x86, och intel har inga planer på att börja med ARM har jag för mig.