intel_broadwell_chip

Hittills har vi främst byggt vår bild av Intels kommande processorfamilj Broadwell utifrån läckor, rykten och de små stycken information som Intel delat med sig av på mässor och intervjuer. Nu tar Intel bladet från munnen och släpper grundläggande information om vad som kommer bli nya Core M.

Vi har känt till Broadwell som en punkt i Intels roadmap sedan länge, och hittills har det varit främst två saker vi har kunnat säga med säkerhet om den nya processorfamiljen – att den är arkitekturellt baserad på den nuvarande Haswell-familjen, och att den kommer använda sig av Intels nya tillverkningsteknik på 14 nanometer. I Intel-termer innebär det att Broadwell blir ett ”tick” som följer förra årets ”tick” som innabar lanseringen av Haswell.

Mindre och svalare

På många sätt kan Broadwell ses som realiseringen av Haswell. När Haswell presenterades låg oerhört mycket fokus på hög energieffektivitet både för stationära och mobila enheter, någonting som kommer kunna tas ytterligare ett steg längre med den nya tillverkningstekniken som Broadwell tar till marknaden.

BDWSize

Enligt ny information som offentliggjorts av Intel idag kommer Broadwell kunna byggas betydligt mindre än tidigare processorgenerationer i samma prisklass – med halva paketstorleken och tre fjärdedelar av kortstorleken hos Haswell. Det innebär dels att enheter med Broadwell, elller Core M som serien kommer marknadsföras som för mobila enheter, kommer kunna byggas mindre och tunnare än tidigare, men även att det kommer gott om utrymme för att skala upp kretsarna till prestandaklassen längre fram.

Intel vill knäppa ARM på nosen

Den redan bra energieffektiviteten hos Haswell har även finslipats ytterligare. Dels bidrar den nya 14-nanometerstekniken i sig med en del förbättringar i effektivitet och dels har Intel gjort en del specifika finputsningar. Det inbyggda spänningsregulatorsystemet FIVR som introducerades med Haswelll har exempelvis uppdaterats till generation 2.0. Allt som allt utlovar Intel att Broadwell och Core M ska vara dubbelt så energieffektiva sett till TDP, med 60 procent lägre strömförbrukning i vila. Målet är såklart att fler surfplattor och bärbara datorer ska kunna byggas helt fläktlösa och därmed också ljudlösa.

CoreMCar_678x452

Men även om energieffektiviteten är högaktell i en allt mer mobil marknad har Intel passat på att skruva upp den tillgängliga prestandan. Broadwell ska relativt sett klara av 20 procent fler beräkningskraft och 50 procent högre sampling rate än Haswell. Det är en prestandaknuff som kanske inte kommer göra sig så påmind i total prestanda för de mobila kretsarna, men som kan komma att bli en viktig uppgradering när Broadwell kommer till stationära datorer och kraftfullare bärbara datorer.

De första enheterna med Intel Core M, som kommer fortsätta säljas i sidan om nuvarande Haswell-produkter i Core i-familjerna, förväntas dyka upp under årets IFA-mässa i Berlin som går av stapeln nästa månad. Det är främst ultraportabla datorer och surfplattor som kommer ringas in, men fler och kraftfullare enheter bör implementera processorerna någon gång runt årsskiftet och första kvartalet 2015.

Relaterade artiklar

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Henrik Berntsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henrik Berntsson
Admin

coolt, ska bli kul att se lite verkliga resultat på ultrabooks framöver 🙂