Processorjätten Intel kommer i början på juni att lansera sin nya processorarkitektur Haswell. Men redan nu ska Intel påbörjat leveranserna av processorer till utvalda partners och OEM-tillverkare. Detta för att få tid att bygga den första vågen av Haswell-datorer som ska börja säljas i juni.

Intel kommer troligtvis att lansera Haswell i samband med den stora elektronikmässan Computex i Taiwain, en mässa som går av stapeln mellan den 2 och 6 juni. I samband med lanseringen kommer Intel att rulla ut en ny processorplattform med LGA1150-sockeln och vi kan vänta oss en anstormning av moderkort med den nya 8-serien av styrkretsar, ’Lynx Point’ samt fjärde generationens Intel Core-processorer.

Flaggskeppet på den stationära marknaden blir Intel Core i7-4770K som med 3,5 gigahertz klockfrekvens, fyra kärnor och stöd för Hyperthreading ser ut att ge en prestandavinst på runt 10 procent i traditionella CPU-beräkningar jämfört med Ivy Bridge-baserade Core i7-3770K.Totalt kommer Intel att lansera 14 olika processormodeller för den stationära marknaden där vi hittar två multiplierupplåsta K-modeller samt olika energisnåla alternativ med ändelserna T- och S.

haswellcpus

Just Haswell-arkitekturen energieffektivitet är något Intel slagit sig på bröstet för och företagets vd Paul Otellini har sagt att Haswell utgör den största förbättringen i batteritid av alla Intels generationsskifte genom tiderna.

Den största nyheten i Haswell är annars den uppgraderade grafikdelen som redan i de stationära processorerna är kraftfullare än dagens Intel HD Graphics 4000 som återfinns i Ivy Bridge-arkitekturen. I de mobila varianterna av Haswell kommer en rejält mycket kraftfullare grafikdel vid namn GT3 fördubbla grafikprestandan jämfört med HD 4000.

Noterbart är också att Intel väljer att förbise den USB-bugg som upptäckts i de nya styrkretsarna. USB-buggen som enligt Intel inte kommer att skada enheter eller riskera datakorruption finns kvar i de första produkter som rullar ut från företagets fabriker. Buggen ska endast drabba vissa USB 3.0-enheter i den mån att de kan tappas av operativsystemet när datorn varit i viloläge, vilket löses genom att ta ur och sätta i enheten igen.

Källa: Cnet och BSN


Relaterade artiklar:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid