Intels 510-serie SSD:er har funnits ute på marknaden ett tag, men börjar allt mer att bli ett mindre intressant alternativ på grund av sitt pris och prestanda. Nästa generation ligger inte långt borta i tiden, och förutom 25nm MLC NAND-kretsar talas det om att SandForce ska stå bakom kontrollerkretsen.

Intel 510 har inte alltid varit det mest prisvärda alternativet sett till kapacitet och prestanda, men har varit kända för sin höga kvalité. Vad som även talar emot 510 idag är att den bara finns i två olika kapaciteter; en på 120 GB och en på 250 GB. Att den fortfarande använder 34nm MLC NAND är även det en bidragande faktor till priset. Men i början av nästa kvartal är det dags för uppföljaren med kodnamnet Cherryville att göra entré, som troligtvis kommer ingå i Intels 520-serie.

Cherryville kommer att existera i kapaciteter på 60, 120, 180, 240 och 480 GB och kommer att baseras på de mer avancerade 25nm MLC NAND-kretsarna som produceras i samarbete med Micron. Det har även framgått uppgifter till NordicHardware att Cherryville ska använda sig av en kontroller från SandForce – eller rättare sagt varumärket SandForce.

Nästa generation SSD:er från Intel ska drivas av SandForce-minneskontroller

Om det är en gammal, eller ny kontroller det handlar om är ännu oklart men Intel ska samarbete i utvecklingen av dess Firmware. De senaste SandForce SF-2281 är utan tvekan en av de högst presterande på marknaden idag, men även en av den som har haft mest problem. Det blir oavsett mycket som står på spel då Intel är en av SSD-tillverkarna med bäst meriter än så länge.

Tredje kvartalet kommer ytterliggare en ny SSD-serie med kodnamnet King Crest. Det sägs att den kommer att vara en efterträdare till Intel 510 och 520 med 20nm MLC NAND från Intel och Micron. Men att lansera en ersätter ett halvår efter att 520 låter inte särskilt troligt. Det ser i alla fall ut som att Intel har planer inför nästa år och Cherryville ska bli intressant när den väl anländer.

Källa: CPU World

Relaterade nyheter:

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
thisSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Låter som ett vettigt val av kontroller och förhoppningsvis kan man få upp stabiliteten i firmware rejält. Vad man även kan dra slutsats av är att Intel inte verkar ha lyckats ta fram en ny kontroller efter X25-M/320 som kan konkurrera. I 510 har man ju fått ta hjälp av Marvell.

Svensken
Medlem
Svensken

Låter som en trevlig disk. Får se vad konkurrenterna kan komma med.

Ni som har mer kunskap om SSD diskar. Vilken kontroller är bäst just nu på marknaden? Och vad är bäst 25nm eller 34nm disk? Jag har nämligen för mig att 25nm hade problem med något men kommer inte ihåg vad. Någon som vet mer om detta?

this
Medlem
this

Just nu är det väl Samsung 830 serien, Vertex 3 och Crucial M4 som gäller. Bara läsa NH’s egna SSD test.

NAND minnen tillverkade med 25nm teknik har tyvärr nackdelen att de klara färre antal skrivningar innan de går sönder än minnen tillverkade med 34nm teknik. Dock är kvalitén tillräckligt bra för att hålla minst 5 år, beroende på användning vilket borde anses vara tillräckligt innan datorn är för gammal.