Intel demonsterade under IDF förra året deras Near Threshold Voltage-teknik (NTV), som klarade av att driva en processor med en solcell ungefär lika stort som ett frimärke. Under ISSCC visade Intel upp en fortsatt satsning på tekniken, som kan skala ned till endast 280 mV (0,28 V).

Intel Claremont som Intel visade upp under IDF är inget prestandamonster eller konsumentprodukt, utan likt Rosepoint en konceptprocessor. Men båda tekniker har Intel för avsikt att använda sig av i framtida processorer och speciellt NTV-tekniken är extra intressant.

NTV-tekniken går ut på att man ska kunna driva transistorer med minsta möjliga spänning, och fortfarande kunna växla mellan av och på (0 och 1) tillförlitligt. Därav ”Threshold”, eller som det på svenska heter tröskel, i namnet. Intel har nu avslöjat fler detaljer kring Claremont, och resultaten är minst sagt häpnadsväckande.

Annons

Near_Threshold_Voltage2

Det talades under IDF om en spänning på 400 – 500 millivolt (0,4 – 0,5 volt), men i själva verket ska processorn klara av att gå ned till endast 280 (0,28 volt). Vid denna rekordlåga spänningen ska processorn gå i 3 MHz och dra så lite som 2 milliwatt – 0,002 watt. Processorn som är i Pentium-klassen kan skala upp till 1.2 volt och 915 MHz. Tanken bakom att kunna köra med så låg spänning och så låg klockfrekvens är att ha precis tillräckligt med prestanda för att driva alla bakgrundsapplikationer när en enhet inte används.

Intel har även visat upp en flexibel flyttalsenhet (FPU) som kan växla mellan beräkningar i 24-bit, 12-bit och 6-bit. I dagens processorer kör en flyttalsenhet alltid i ett så kallat värsta-falls-scenario, men att automatiskt kunna skala ned sig själv ska enligt Intel innebära strömbesparingar på upp till 50 procent. Med hjälp av NTV-tekniken ska strömeffektiviten gå upp ytterligare – närmare bestämt sjufaldigt.

Near_Threshold_Voltage1

Vad vi skrivit om ovan är baserat på deras 32 nanometersteknik. Företaget ska redan experimentera med NTV-tekniken på 22 nanometer. De har inga resultat att visa upp, men säger att tekniken kommer fungera lika bra på denna tillverkningsteknik. Denna teknik ligger, likt integrerat WiFi, några år fram i tiden. Men om Intel klarar av att leverera den i konsumentprodukter kan vi vänta oss enorma strömbesparingar – och därmed längre batteritid. Intel hoppas kunna dra nytta av NTV-tekniken i hela sitt utbud av produkter i framtiden.

Annons

Relaterade nyheter:

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
S0urcerr0Rthis Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Det här är alltså resultatet av de enorma summor Intel kan lägga på forskning 🙂 Det kommer definitivt ge enorma fördelar för oss användare.

Medlem
Viktor Kock Appelgren

Tänker bara på utvecklingen av bilar när jag läser detta, och att amerikaner verkar gilla Prius numera 😉

Det är vrickat häftigt att dom lyckats komma ner så lågt i strömförbrukning.
Undrar vad det kommer innebära på den mobila sektorn efersom jag gissar att detta är en x86 arkitektur?
Har inte allt för stor tillit på x86 =/

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Extremt intressant nyhet för alla oss som tycker att batteritid är viktigt i mobila enheter!