I en intervju diskuterar en representant från Intel företagets planer för nästa års upplaga processorer för energisnåla system och servrar. Mer specifikt tillkännages planer för Xeon- och Atom-processorer med Broadwell-arkitektur och 14 nanometers tillverkningsteknik.

Kriget om servermarknaden rasar vidare, och precis som på konsumentfronten få Intel får tampas både med AMD som konkurrerande X86-tillverkare och ARM som konkurrerande arkitektur. Här råder dock något annorlunda spelregler än för konsumentdatorer. Kompatibilitet med skrivbordsprogram bär inte samma vikt, utan här är det energieffektivitet och stabilitet som är A och O – och därför är konkurrerande arkitekturer ett betydligt större hot än på konsumentsidan.

Under juni månad lanserade Intel årets upplaga av energisnåla Xeon E3-processorer med Haswell-arkitektur i 22 nanometer och strömförbrukning ner till 13 watt i de dubbelkärniga instegsmodellerna. Senare i år kommer vi även få se nya Atom-processorer med samma tillverkningsteknik under kodnamnen Avoton och Rangeley som båda använder sig av Silvermont-arkitekturen och riktas bland annat mot lagringsservrar.

Intel lättar på skynket

I en intervju med the Register berättar intels representant Diane Bryant om satsningarna inför nästa år och vad vi har att vänta på serverfronten under 2014. Åter igen är delar Xeon rampljuset med Atom-plattformen, en modell som är tänkt att fortsätta en längre tid framöver.

intel_lower_power_server_chips

”We know that power continues to be a constraint for the data center, both power delivery and cooling. And with that as a fundamental data center constraint, over the past couple of years we have doubled our investment in low-power, high-density processor product lines.”
– Diane Bryant, Intel

I en delad roadmap från företaget syns tre kategorier av processorer för låg strömförbrukning på server- och datacenter-segmentet för 2014, Atom, Xeon E3 och Xeon E3 som systemprocessor – samtliga krympta till 14 nanometers tillverkningsteknik.

intel_avoton_atom_block_diagram

2014 års upplaga av Atom-plattformen för energisnåla lagrings- och mikroservrar går under kodnamnet Denverton, men utöver tillverkningstekniken och målgruppen avslöjas inte vidare mycket om vad vi har att vänta oss. Vi får dock veta att årets Avoton och Rangeley kommer ha upp till åtta kärnor, 16 PCI Express-banor, upp till fyra gigabit ethernet-anslutningar, och upp till 64 gigabyte internminne. Denverton kan mycket väl expandera dessa egenskaper, men vi kommer behöva avvakta för fler detaljer.

Xeon E3 i 14 nanometer och fastlödd montering

Inte helt oväntat kommer nästa års Xeon-processorer använda sig av Broadwell-arkitektur, det vill säga en processkrympning av den rådande Haswell-arkitekturen. Även här håller Intel tillbaka med detaljerna, men tidigare inkarnationer av produktlinjen har sänkt strömförbrukningen med 3-4 watt mellan varje generation så en strömförbrukning ner till omkring 10 watt vore rimligt.

På samma roadmap ser vi även en systemprocessorvariant av Xeon E3 där processorn levereras fastlödd på moderkortet. Det är ett format som sakta men säkert letar sig in på konsumentmarknaden så en spegling även för servrar är inte oväntat. Det är även samma format som används av Atom-processorer, så den fastlödda varianten av Xeon E3 kommer placera sig mellan Denverton och de sockel-monterade Xeon E3-processorerna.

”We are recognizing that there are workloads that both demand performance and at the same time demand high density.”

 

Det är dock mer oklart exakt vad som är målgruppen för Xeon E3 som systemprocessor, men som exempel pekar man ut de användare som vill ha ett så integrerat system som möjligt men samtidigt kunna få ut mer prestanda ur enkeltrådade arbeten än vad Atom har att erbjuda.

Även om mikroservrar inte är en rykande het produktkategori i dagsläget så är det en front där både AMD och ARM kan bli ett stort hot mot Intel. Nätverkslagring sprider sig även i allt större utsträckning in hemmen vilket gör satsningen väldigt viktig även för konsumentmarknaden.

Vad gäller Avoton och Rangeley utlovas imponerande prestandaökningar från föregångaren Centerton, och det kommer bli intressant att se om Intel kan hålla vad de lovar när processorerna lanseras i höst. Ni kan läsa mer om Silvermont-arkitekturen i vår tidigare artikel.

Källa: The Register

Relaterade nyheter:


Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid