Uppgifterna om att Haswell kunde bli den sista utbytbara desktopprocessorn spred sig som en löpeld vilket nu tvingat Intel till en ovanlig dementering av ryktet. Men företagets talesperson talar inte direkt klarspråk och lämnar fortfarande många frågor öppna för diskussion.

För ungefär två veckor sedan började rykten cirkulera om att Haswell skulle bli Intels sista utbytbara processor med LGA (Land Grid Array) paketering. Istället skulle företaget börja använda sig av BGA (Ball Grid Array) vilket innebär fastlödda processorer på stora delar av sitt utbud för att kunna minimera storleken på moderkorten, förbättra integrationen av komponenter och dra ned på tillverkningskostnaderna. Det är inte särskilt vanligt att Intel kommenterar rykten, speciellt om produkter som ligger flera generationer bort i tiden. Nu har Daniel Snyder, en talesperson från Intel, talat med MaximumPC och bekräftar att de fortfarande har långsiktiga planer att stödja LGA-baserade produkter.

”Intel åtar sig fortfarande att stödja den växande entusiastmarknaden och marknadskanaler, och kommer fortsätta att erbjuda sockel delar i LGA-paketering under en överskådlig framtid för våra konsumenter och hembyggare[…]Men, Intel kan inte kommentera långsiktiga produktplaner vid denna tid, utan kommer avslöja fler detaljer vid ett senare tillfälle via vår vanliga kommunikationsprocess.”

Intel har alltså för avsikt att fortsätta erbjuda utbytbara processorer men det framgår inte i vilken utsträckning. Det här kan fortfarande innebära att plattformar i klass med dagens LGA1155 kommer använda sig av BGA-paketering framöver, medan hembyggare och entusiaster tvingas över till den dyrare motsvarigheten till LGA2011 som är en biprodukt av deras serversegment.

AMD:s vd Rory Read har tagit tillfället i akt och säger att företaget har långsiktiga planer att stödja entusiaster och hembyggare som en gång i tiden var den drivande kraften till att bygga företagets varumärke. Han säger dock att AMD inte är helt oförstående i Intels entusiasm att gå mer mot BGA-paketering. Bland framtida produkter från AMD som är utbytbara nämns APU:n Kaveri och deras FX-serie processorer. Han påpekar även att AMD anser att det finns en plats för fastlödda processorer men att det är i mindre och ultratunna formfaktorer.

Förutom de uppenbara konsekvenser det skulle få för konsumenter att löda fast processorer på moderkort, är frågan även hur det skulle påverka distributionskanalerna. Om en fastlödd processor överklockas och går sönder är det Intel eller moderkortstillverkare som ska stå för kostnaden? Det skulle även göra det väldigt svårt att sköta inventeringen då moderkort måste matchas ihop med specifika processorer. Vilket skulle leda till att färre moderkortsmodeller tillverkas och lagerförs. Vi kommer följa utvecklingen framöver och förhoppningsvis dyker fler uppgifter upp framöver som talar i klarspråk.


Relaterade artiklar:

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
nsViking1962OldvikingschoolLosKrikontriDave Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
triDave
Gäst

Precis som jag trodde, hoppas detta gör framtida 2011 billigare då mer folk kommer köra den, eller snarare tvingas köra den.

LosKrikon
Gäst
LosKrikon

Hur många byter cpu idag utan att byta moderkort?

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

[quote name=”LosKrikon”]Hur många byter cpu idag utan att byta moderkort?[/quote]

Har gått från Sempron till Athlon x3(upplåst) sen nu FX-6300 på samma moderkort från Asrock.

Tycker det är en bra tillgänglighet att ha.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Jag byter inte om processorn passar moderkortet och om jag är nöjd med moderkortet. Nu ska jag skaffa ett nytt moderkort, men det är för att jag inte är nöjd med mitt nuvarande moderkort. Nu kör jag AMD men det spelar ju ingen roll, jag byter inte om det fungerar. Och skulle en del gå sönder så får man ju byta allt om processorn sitter fastlödad. Jag skulle aldrig köpa ett sånt moderkort+processor

ns
Gäst
ns

Ett alternativ till fastlött kan vara cpu på slot, typ Pentium 2. Då kan man ha cpu + minne på ett minikort som sätts in i moderkortet.

Fördelen med att inte löda fast är att tillverkaren inte behöver göra olika varianter av moderkort på prestandamarknaden där det är vanligt att man bygger själv och byter delar. Därför tror jag att det endast kommer att förekomma på oem där det handlar om stora tillverkningsvolymer och på bärbart där allt skall vara så kompakt som möjligt.