Medan vi fortfarande väntar på Ivy Bridge som ligger fyra månader fram i tiden har fler detaljer kring dess uppföljare Haswell dykt upp. Men till skillnad från tidigare uppgifter ser det inte ut som att Haswell kommer att ta samma kliv i grafikprestanda vi först trott.

Ivy Bridge som ska lanseras i april kommer med marginellt bättre processorprestanda än dess föregångare vi idag har på butikshyllorna – Sandy Bridge. Däremot ska Intel ha lagt ned mycket tid på grafikprestandan och fortsatt arbeta på den grund man byggde med Sandy Bridge. Antalet grafikenheter (EU’s = Execution Units) ska öka från 12 till 16 och med andra förbättringar i grundarkitekturen väntas Ivy Bridge ha runt 60 procent högre grafikprestanda än Sandy Bridge. En siffra som borde räcka för att lägga sig strax före AMD A6-3650 (HD 6530D).

Haswell som bör anlända våren 2013 väntas inte komma med samma typ av ökning enligt de senaste uppgifterna från VR-Zone. Man utökar med ytterligare 4 grafikenheter, en ny GPU cache-struktur och ett förbättrat och utökat stöd för kodning och omkodning av filmformat vilket troligtvis kommer utöka funktionaliteten i QuickSync men även ge bättre hårdvaruacceleration. Det väntas även komma stöd för att kunna visa bild på flera skärmar ihop med ett valfritt grafikkort.

Haswell_GPU

Men prestandan väntas inte bli revolutionerande. Det talas om en ökning i genomsnitt på 20 procent mot motsvarande Ivy Bridge-modell. Två förklaringar för detta kan vara att Intel har gjort ett jobb som de är nöjda med i Ivy Bridge. Den andra är att man inte pratar om företagets GT3-variant. Med Sandy Bridge och Ivy Bridge erbjuder Intel en GT1 (HD 2000/2500) och en GT2 (HD 3000/4000) version, medan Haswell ska komma i ytterligare ett GT3 utförande. Vi tycker att det sistnämnda låter troligt att den bärbara varianten kommer bli bättre, men ta detta med en stor nypa salt. 20 procent skulle ändå betyda att prestandan borde ligga över AMD A8-3850 men frågan är om det är tillräckligt 2013?

Det ser inte ut som att Intel kommer att hinna ifatt AMD i grafikprestanda. Men med Haswell har Intel fokuserat stenhårt på strömeffektivitet vilket gör att en ökning på endast 20 procent kan vara bra i förhållande till strömförbrukning. Men innan dess har vi Ivy Bridge att se fram emot som väntas lanseras tidigt i april.


Relaterade nyheter:

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
McKinleydj christianJacob HugossonTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
SS_The_Demon
Medlem
SS_The_Demon

Bla bla bla…ge oss 6 kärnor med hyperthreading till samma eller lägre prislapp som 2600k istället.

Mats
Medlem
Mats

Ja 6 kärnor till 1155 kunde vara nice. Har svårt att motivera för mig själv varför man skulle byta till en 2500k från C2Q. Men visst prestandaskillnad är det ju. Kul med utvecklande utveckling i rubriken. 🙂 Skulle kanske vara revolutionär.

Medlem
Johan Björklund

Det sägs att Intel kör omvänd Tick-tock på GPU-delen och att de stora förbättringarna på den sidan alltså är att vänta vid Ticksen. Dvs så kommer nästa stora hopp efter Ivy Bridge vid krympningen av Haswell, dvs vid Broadwell.

Tempel
Medlem
Tempel

Kan ju vara så att grafikbitarna tar så pass stor del i kärnan att det måste till en krympning av teknologi för att få plats med mer EUs och därmed prestandahopp.

dj christian
Gäst
dj christian

[quote name=”Massor”]Ja 6 kärnor till 1155 kunde vara nice. Har svårt att motivera för mig själv varför man skulle byta till en 2500k från C2Q. Men visst prestandaskillnad är det ju. Kul med utvecklande utveckling i rubriken. 🙂 Skulle kanske vara revolutionär.[/quote]

Ja tänk vad fel man kunde ha. När jag inköpte min Q6600 gick man redan i uppgraderingstankar att skaffa en octacore men istället kommer det bli en quadcore (ivy bridge). Aja! El sparar man förhoppningsvis. 🙂

McKinley
Medlem
McKinley

Fler kärnor eller inte, tydligen så är inte antalet allt då Intel gång på gång mosar AMD med färre kärnor.
Å andra sidan förstår jag hur mycket snabbare en Intel-processor kunde ha varit i flertrådadeprogram om man nu hade satsat på att öka antalet i samma takt som det görs på mobila enhetsmarknaden.