Intel ska under mars – april nästa år släppa deras nya Haswell-arkitektur, som väntas komma med högre prestanda, nya funktioner och kraftfullare integrerade grafik än tidigare. Nu har deras sydbrygga detaljerats och vi ser bland annat stöd för upp till sex USB 3.0.

Haswell blir Intels första helt ny arkitektur sedan Sandy Bridge, och kommer förutom att tillverkas på 22 nanometersteknik med ett flertal nya funktioner. Förutom högre prestanda, ska ”förbättrad” överklockning stå på listan och även AVX2. AVX introducerades beräkningar i 256-bit på flyttals enheten (FPU), AVX2 kommer att göra det på processorns heltals enhet (Integer). Vi väntas även se förbättringar i företagets krypteringsinstruktion AES-NI.

Haswell_Lynx_Point1 Haswell_Lynx_Point2

Processorn kommer ackompanjeras av den nya styrkretsen Lynx Point, som blir ett rejält lyft från vad Intel har att erbjuda idag. Lynx Point blir del i Intels 8-serie styrkretsar och kommer med stöd för upp till sex USB 3.0-anslutningar och sex SATA 6.0 Gbps. Förutom detta ska fler säkerhetsfunktioner (för företagsvarianterna) att finns, och det nämns även optimeringar för både prestanda och energiförbrukning för SSD-enheter ”Lake Tiny”. Haswell och Lynx Point kommer även att nyttja den nya sockeln LGA1150 som även väntas vara kompatibel med Haswells uppföljare, Broadwell byggd på Intels 14 nanometersteknik.

Över till den mobila sidan så väntas den nya styrkretsen att intregreras i samma paket som Haswell. Detta för att kunna erbjuda en lösning för OEM-tillverkarna med ett så litet fotavtryck som möjligt på moderkortet, vilket är extra viktigt med tanke på Intels Ultrabook-satsning.

Källa: Zol


Relaterade nyheter:

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Tempelflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

6 usb portar, 6 sata för Haswell, och ivy bridge släpps 6 april.
666….

som en sann religiös kristen lutar det att jag konverterar till muslimsk så jag kan köpa den ena eller andra.
Tecken visar på sanningen. :zzz

Tempel
Medlem
Tempel

Trevligt att Intel kommer in på banan med styrkretsar, synd bara att det är om ett 1år.