Intel har nu officellt lagt i nästa växel i sin satsning på grafikmarknaden och detta genom att namnge deras nya GPU-kretsar för ”Iris”. Ett namn som anspelar på Opengl-standardens ursprung och som tydligt visar att Intel känner sig redo att ge sig in på GPU-marknaden på allvar.

Intel har under många år varit den överlägsna marknadsledaren på PC-grafikmarknaden. Allt sedan processorjätten började integrerade grafikdelar i sina styrkretsar och senare direkt i sina processorkretsar har man varit ohotad sett till marknadsandelar. Samtidigt har AMD och Nvidia varit de enda företag man förknippat med spel och dräglig 3D-grafik, något Intel nu ämnar ändra på.

inteliris

Det har länge varit klart att Haswell-arkitekturen kommer medföra en rejäl uppdatering på grafikfronten och nu har Intel även bekräftat att man i samband med Haswell börjar marknadsföra sina grafiksatsningar på ett tydligare sett.

Intel HD Graphics blir ”Iris”

Innan Opengl-standarden öppnades upp av Silicon Graphics och släpptes fri för olika plattformar gick det under namnet Iris GL och när nu Intel börjar marknadsföra sin nya generation grafikkretsar är det med en historisk och symbolisk flört. Intel Iris graphics är det nya namnet för de kraftfullare grafiklösningarna i Intels processorkretsar och namnet anspelar både på Opengl-standardens historia och det uppenbara faktum att iris är namnet på ögats regnbågshinna.

inteliris

Intel inser vikten vid ett kraftfullt varumärke och väljer alltså att döpa endast sina kraftfullare grafiklösningar till Iris. När Haswell lanseras den 4 juni kommer vi fortfarande att se Intel HD Graphics i de flesta desktopprocessorer och mindre kraftfulla modeller på den bärbara marknaden. Intels nya varumärke Iris som framöver kommer att tampas med AMD Radeon och Nvidia Geforce dedikeras endast till vissa modeller av den nya GT3-grafikdelen i Haswell. Man satsar också på två olika kraftfulla modeller av Iris. Intels GT3 GPU benämns Iris Graphics medan GT3e med integrerad 128 megabyte DRAM-cache får namnet Iris Graphics Pro.

Intel Iris Graphics endast i BGA-format

Intel kommer till synes inte lansera några LGA1150-processorer för den stationära marknaden med Iris-klassad grafik. Det kommer dyka upp kraftfullare desktopprocessorer med Iris-grafik men då handlar det om den all-in-one-inriktade R-serien som använder sig av BGA-packning där processorkretsen lödas fast direkt på moderkortet. En Intel Core i7-4770R processor ska med 65 watts TDP ge 3 gånger så hög grafikprestanda som en Intel Core i7-3770K med ett TDP-värde på 77 watt.

urisdesktop

De mobila processorkretsarna lovar över 2 gånger så hög prestanda jämfört med dagens kretsar i 45-55 watts klassen medan de ultrabook-inriktade processorkretsarna får nöja sig med mellan 50 till 100 procent bättre grafikprestanda beroende på kretsarnas energiförbrukning.

irismobile

urisultra

Intels mål med Iris är att nå prestandanivåer i klass med Nvidia Geforce GT 650M och kan man göra det börjar grafikmarknaden bli betydligt mer spännande.

Osäkert hur Iris Graphics presterar i spel

Med sin introduktion av Iris Graphics visar Intel med eftertryck att satsningen på grafik är en viktig del i företagets framtid. Företaget har redan visat att man vill och kan arbeta tillsammans med spelutvecklare och med Iris Graphics har processorjätten nu även ett nytt varumärke att marknadsföra som inte är förknippat med undermålig 3D-grafik.

Intels prestandajämförelser i 3dmark är däremot ganska intetsägande sett till hur nya Iris Graphics kommer att prestera i spel av olika former. Som vi vet sedan länge hänger mycket på drivrutiner och specifika speloptimeringar. Det blir därmed spännande att se hur väl Haswell kan stå upp mot inte bara AMD:s integrerade grafikkretsar men även dedikerade grafikkretsar i budgetsegmentet. Ett produktsegment som redan idag är under hård attack från Intel och AMD:s integrerade grafiklösningar.


Relaterade artiklar:

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Gösta88 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gösta88
Gäst
Gösta88

Tror inte vi kan förvänta oss några grafikkretsar i klass med dom som nvidia och amd har idag.
Snarare tror jag att intel kommer ligga ungefär 2 generationer efter men det räcker för väldigt många.
Egna tester där dom visar att resultatet bli bättre är oftast selektiva tester och oftast på andra kretsar än dom som kommer i handeln.
Vore roligare med riktiga tester med resultat som går att jämföra med andra kretsar.

Medlem
Torbjörn Peter Zadik

[img]https://lh6.googleusercontent.com/jIV5ltAnLL2mOHec9mMbw-HiMHASlEUHF_Ns3TV8Fws=s317-p-no[/img]