Nu är det dags för Intels tredje stora produktlansering för 2013, den här gången i form av en ny upplaga processorer med fokus på låg strömförbrukning och värmeutveckling. Det handlar om Bay Trail, som för med sig Intels starkare satsning på strömsnåla plattformar

Efter årtionden av kampen om prestandatronen har marknaden för processorer börjat plana ut sett till konsumenternas behov. En vanlig datoranvändare behöver idag inte längre uppgradera sin processor för att kunna köra nästa upplaga av sin favoritmjukvara, åtminstone inte mellan generationer. Den kampen fortsätter ledas av grafikprocessorerna med spelbranschen som katalysator, men för en centralprocessor är prestandan helt enkelt inte den absolut viktigaste egenskapen idag – för de flesta konsumenter är de flesta processorer ”bra nog”.

Istället har effektivitet fått en allt större roll. Idag är vi vana att kunna ta med oss elektroniken överallt, datorn är inte längre begränsad till den grå burken på skrivbordet där hemma. Idag har vi datorn med oss väskan, eller i ännu mindre format i fickan. Det finns en större efterfrågan på imponerande batteritid och en dator som inte bränns i knät än det finns på mer beräkningskraft.

atom_roadmap

Med Bay Trail arbetar Intel vidare på tre olika produktkategorier med detta i åtanke: små stationära datorer med låg strömförbrukning, energieffektiva bärbara datorer och mobila enheter som mobiltelefoner eller surfplattor. Vart och ett av dessa segment har en egen serie processorer som vi kommer gå igenom i den här artikeln.

Nykomlingen Silvermont i 22 nanometer

Medan Intel vanligtvis förknippas med PC-operativsystem som Windows, Linux eller Mac OS X så finns det många marknadsandelar att hämta hos Android. Det mobila operativsystemet åtnjuter en idag närmast brutal marknadsdominans och kan köras på en uppsjö av processorer. Just den breda kompatibiliteten gör det lockande för nya aktörer, en möjlighet som inte finns i samma utsträckning till exempelvis Windows Phone och inte över huvud taget till Apple Ios.

Strömförbrukning vägt mot prestanda har varit en av de punkter som kraftigt hållit Intel tillbaka på den här marknaden. Medan prestanda finns då det räcker och blir över i företagets kretsar så är de i slutändan anpassade för PC-datorer, med större batterier, kraftfullare kylning och allmänt mer spelrum med hårdvaran. Trycker man in all elektronik i ett tunt chassi under en pekskärm blir plötsligt spelplanen helt annorlunda, och den konkurrerande ARM-arkitekturen får övertaget.

Tidigare i år utannonserade Intel sina mobila processorer ur Clover Trail+-familjen i 32 nanometer som satsade helhjärtat på Android och som har hunnit hitta in i några enheter från bland annat Asus och Lenovo. Processorerna har uppvisat lovande prestandasiffror, men ännu finns det mer att hämta.

Out-of-order och 64-bitars minnesadressering

Med Bay Trail och dess purfärska Silvermont-arkitektur tar Intel nya tag och satsar på allvar på den här mobila marknaden, med X86-processorer som kan köra såväl Android som Windows. Samtidigt övergår man till den mindre tillverkningsprocessen på 22 nanometer, det vill säga samma som vi finner i Ivy Bridge och Haswell.

Silvermont använder sig även av de Tri-gate-transistorer som introducerades med Ivy Bridge förra året, tänkta att minska strömläckage och ytterligare bidra till vad som utlovas vara en 5 gånger lägre strömförbruknig.

silvermont_features

Man har använt sig av en Out of Order-arkitektur till skillnad från den tidigare använda in-order-arkitekturen, mer avancerad virtualisering (som kan komma att vara av särskild vikt i kombination med Android) och fler kärnor än Clover Trail och Clover Trail+ för att ge CPU-prestandan en skjuts. Mer specifikt utlovas dubbla CPU-prestandan från den 32 nanometers Saltwell-arkitektur som användes i Clover Trail.

Föregångarna har dessutom saknat 64-bitars minneskontroller, något som tillkommer i Bay Trail. I samband med den uppdaterade minneskontrollern och minnesadresseringen har den nya plattformen även stöd för upp till två kanaler LPDDR3-minne i upp till 1 333 megahertz. Allt som allt utlovas en minnesbandbredd på upp till 17,1 gigabyte per sekund.

Intel HD tar över efter PowerVR

Grafikdelen får en rejäl upprustning i och med att Intel går ifrån den PowerVR-krets som använts tidigare för att istället använda en egen Intel HD-krets, deriverad från den som finns i Ivy Bridge-processorerna. Med denna utlovar Intel upp till tre gånger högre grafikprestanda än Clover Trail, dock beroende på vilket minne som används. Och inte minst är det spel på resande fot som kommer få en knuff i rätt riktning av den nya grafikkretsen och arkitekturen.

Minipcpro visar ett jämförande test i spelprestanda mellan Clover Trail och nya Bay Trail

Kretsen i fråga består av fyra exekveringsenheter med åtta trådar per styck för totalt 32 trådar, och till skillnad från CPU-delen av plattformen använder krafikkretsen en in-order-arkitektur. Den har stöd för dynamisk grafikfrekvens upp till 667 megahertz och kan accelerera kodning och avkodning av media, exempelvis vid videokonvertering eller uppspelning av tyngre format. En annan nyhet är stöd för upplösningar upp till 2 560 x 1 600 pixlar beroende på modell och stöd för både Directx 11 och Open GL ES 3.0.

Gränssnitt för många enheter

Bay Trail är tänkt att kunna användas för såväl Windows som Linux och Android i olika typer av enheter, och således finns det också varierande behov när det kommer till gränssnitt.

interface

Den nya plattformen har fullt stöd för både USB 2.0 och 3.0, SD-kortsläsare och eMMC, samt videoutgång via HDMI. För den trådlösa biten finns det stöd för Bluetooth, trådlöst nätverk, UMTS och LTE, NFC och GPS.

Intel Atom Z3000-serien – sex kretsar i detalj

Totalt sex olika Bay Trail-kretsar har utannonserats med specifikationer, avsedda för olika prisklasser, enheter och målgrupper. Vi tar en titt och kikar närmare på vad som erbjuds.

Atom_lineup

Toppmodellerna i skaran heter Z3770 respektive Z3770D med fyra kärnor, där modellen med D-suffixet kännetecknas av endast en kanal DDR3L-RS-minne i kontrollern där Z3770 har två kanaler LPDDR3. Dock har Z3770D en högre minnesfrekvens på 1 333 megahertz mot Z3770 och dess 1 067 megahertz, men även bara stöd för 2 gigabyte minne där Z3770 har stöd för upp till 4 gigabyte. D-modellen har till följd en maximal upplösning på 1 920 x 1 200.

Vi ser även Z3740 och Z3740D med samma mängd kärnor, och skillnaden mellan dessa är samma som mellan Z3770 och Z3770D, men med en klockfrekvens på upp till 1,8 gigahertz istället för upp till 2,4. Gemensamt för alla fyrkärniga varianter är även totalt 2 megabyte L2-cache.

Längst i prisklass och prestanda finns syskonen Z3680 och Z3680D, båda med två kärnor vardera. Här gäller också halva mängden L2-cache och frekvenser upp till 2,0 gigahertz. Båda har endast en minneskanal, men Z3680 har stöd för 1 gigabyte LPDDR3 i 1 067 megahertz varpå Z3680D bygger på med DDR3L-RS i upp till 2 gigabyte och 1 333 megahertz. Därav klarar Z3680 av en lägre upplösning på 1 280 x 800 pixlar.

Värt att notera är att även om Z3600-processorerna är snarlika sina större Z3700-syskon så riktas dessa främst mot Android, medan Z3700 riktas mot både Android och Windows eller andra traditionellt PC-inriktade operativsystem.

Pentium och Celeron på ingång, Atom på väg till enheter

I samband med Atom-processorerna förbereder även Intel två- och fyrkärniga processorer ur vad som tidigare kallats Bay Trail-D och Bay Trail-M, som kommer säljas under Pentium- och Celeron-varumärket för stationära datorer i form av J-serien repsektive notebooks i form av N-serien. Vi bör få veta mer om dessa processorer inom kort.

Bay Trail-T och Atom Z3000 bör dyka upp i enhter mot slutet av året och på bredare front under 2014, och med så pass stora lovord om ökad prestanda och minskad strömförbrukning kommer det bli intressant att se vad de går för med den aggressiva konkurrensen från ARM-sidan.


Relaterade nyheter

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
S0urcerr0R-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jag är intresserad av Celeron/pentium varianterna och hur de presterar jämfört med nuvarande Atom modeller.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Bay Trail kommer bli riktigt kul att följa vad gäller benchmarks av diverse Multimedia tester (olika videokvaliter o bitrates, tex 1080p, streams o digital kamerors 90+ mbit/s lägen), Men även hur snabbt Silvermont-arkitekturen vill prestera i olika lätta/tunga scenarier med stora mängder ramminne o snabba ssd’er för strömsnåla multitasking system – vilket är ett stort intresse för mej iaf. Btw, Redaktionen får gärna skriva en artikel om dessa nykomlingar:http://www.pcgameshardware.de/CPU-Hardware-154106/News/IDF-2013-Intel-Core-i7-4770R-und-Iris-Pro-Grafik-im-0-72l-PC-Gigabyte-Brix-ausprobiert-1088170/http://www.legitreviews.com/gigabyte-brix-with-iris-pro-graphics-spotted-at-idf-2013_123498Verkar vara den första stationära PC’n med ”Core i7-4770R”.CPU eller iGPU blir inte ju mycket vassare än detta på 65 watt TDP, så det vore kul med framtida tester o rapporter även… Läs hela »