Intel tar till slut sin 14-nanometersteknik till sitt högsta prestandasegment med en ny familj Xeon-processorer för servrar. Med nya Xeon E5 v4-serien krymper Intel sina kärnor markant, och trycker in upp till 22 stycken i samma processor.

Intel har successivt uppdaterat sina processofamiljer till nya tillverkningstekniker, varav 14-nanometerstekniken långsamt har letat sig uppåt i prestandaklass. De första 14-nanometersprocessorerna var mobila kretsar som lanserades hösten 2014, och förra sommaren hittade den nya processnoden på allvar till stationära datorer i form av Broadwell och Skylake. Toppskiktet, för servrar och entusiaster, har däremot legat kvar på 22 nanometer och den äldre Haswell-arkitekturen.

Upp till 22 kärnor och 44 trådar

Nu lanserar Intel officiellt sina första 14-nanometersprocessorer till LGA-2011v3-sockeln i form av den nya Xeon E5 v4-serien, med kodnamnet Broadwell-EP. Övergången från 22 nanometer till 14 nanometer låter Intel krympa sina kärnor och därmed få plats med fler på samma krets. De mest påkostade modellerna tillverkas med 24 kärnor varav två deaktiveras för att ge totalt 22 stycken kärnor och 44 trådar.v4_24coresHCC

Varje kärna får 2,5 megabyte L3-cache, vilket innebär upp till massiva 55 megabyte för hela processorn. Modellerna med flest kärnor är uppdelade i två ”ringar” med kärnor, som kör varsin dubbelkanalig minneskontroller. I modellerna med färre kärnor körs en ensam ring, med en ensam fyrkanalig minneskontroller. Klockfrekvenserna sträcker sig mellan 1,3 gigahertz och 3,5 gigahertz i basfrekvens beroende på modell.

Xeon-serien är som bekant inte en konsumentinriktad processorfamilj, och det här är alltså inte en uppföljare till entusiastprocessorerna i den LGA-2011v3-baserade Core i7-familjen. Det är snarare servrar och påkostade arbetsstationer som står i fokus, inte minst för virtualisering som kan dra nytta av oerhört många kärnor och trådar parellellt.

De nya processorerna kommer inom kort dyka upp i butik, med prissättning från cirka 2 000 kronor för den billigaste sexkärniga modellen (E5-2603 v4) och uppåt 40 000 kronor för den mest påkostade 22-kärniga varianten (E5-2699 v4).

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid