Small preview image

Larrabee var tänkt att bli Intels första rena grafikkretsarkitektur och planerades bli en direkt konkurrent till AMD och Nvidia på konsumentmarknaden. Intel byggde sin Larrabee-arkitektur på en mängd mindre x86-kärnor men insåg, ganska sent, att deras satsning inte var konkurrenskraftig på denna marknad. I december förra året avslöjade man att det inte skulle bli någon konsumentversion av Larrabee den närmsta framtiden, idag har Intel fastställt att man inte har några kortsiktiga planer på att lansera ett separat Larrabee-grafikkort på marknaden.

Uttalandet kommer på en officiell Intel-blogg av företagets marknadschef för produkt och teknik, Bill Kircos. I bloggen talar han om Intels framtida planer för sina ”grafikrelaterade program” och där han bland annat tar död på förhoppningarna om ett Larrabee-grafikkort i våra PC:s.

We will not bring a discrete graphics product to market, at least in the short-term. As we said in December, we missed some key product milestones. Upon further assessment, and as mentioned above, we are focused on processor graphics, and we believe media/HD video and mobile computing are the most important areas to focus on moving forward.

Larrabee är dock inte död och kommer istället att vidareutvecklas för den så kallade HPC-marknaden (High Performance Computing) vilket betyder att Intel, precis som Nvidia med sin Tesla-familj, satsar hårt på grafikkretsar för tunga beräkningsuppgifter.

Annons

alt

I sitt blogginlägg talar Kircos även om hur Intel lägger resurser och anställer expertis för att tackla marknaden för mobil trådlöshet och HD-video. Något som kommer att mynna ut i ett större fokus på tillverkarens integrerade grafikkretsar.

Intel väntas öka prestandan ordentligt i sina integrerade grafikkretsar och även om man inte talar direkt om spelprestanda verkar man vara mer fokuserade på grafiska kvalitéer än tidigare.

Det tråkiga är att Larrabee inte kommer att finnas på butikshyllorna de närmaste åren, positivt är att förhoppningsvis ser bättre prestanda i Intels integrerade lösningar. Ett område som fortfarande har rum för förbättring.

Annons
Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid