Small preview image

SuperSpeed USB 3.0 har öppnat nya dörrar för externa lagringsenheters överföringsprestanda men nu menar Intel att man i framtiden kan komma att gå över till nya tekniker för att höja ribban. Intel har återigen pratat om sin Light Peak teknik som man presenterade förra året. Tekniken använder sig av optiska ljussignaler och kan redan idag uppnå överföringshastigheter på upp till 10Gbps, vilket kan jämföras med USB 3.0 som teoretiskt mäktar med 5 Gbps.



När Intel under IDF 2010 gav mer information om sina planer för Light Peak menade man att tekniken samtidigt har möjlighet att skala till 10 gånger de hastigheter vi ser idag. De första produkterna med tekniken väntas finnas på marknaden redan nästa år.


Intels Kevin Khan menade att Light Peak är en logisk efterträdare till USB 3.0 och att Light Peak skulle kunna bli den sista kabeln vi skulle behöva. Detta då tekniken gör det möjligt att använda flera olika protokoll och på detta sätt använda samma hårdvara för olika ändamål.



Light Peak ska samtidigt inte vara en fiende till USB-formatet. Intel visade upp en demonstration där man använde sig av Light Peak-teknik genom en USB-port och detta väntas också bli hur man startar att använda sin teknik. Men Light Peak ska möjliggöra betydligt smidigare gränssnitt och högre datahastigheter.


Intel menade även att man var öppna för att integrera stöd för Light Peak direkt i sina styrkretsar, om tekniken fick bred spridning. Något man planerar jobba för med sina industripartners då Intel tror att elektriska kablar snart gjort sitt och att optisk teknik är vad som gäller för framtiden.


Källa: PC World

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid