Föga förvånande visar nya bevis på att Intel fortsätter byta processorsockel efter varannan processorgeneration då Meteor Lake som ska utgöra Core 14000-serien bekräftas höra till sockel LGA 1851.

Intels framtidsplaner ser ut att ha röjt av en så kallad sitemap som upptäcktes av den tyska hemsidan ComputerBase. I denna sitemap går det bland annat att se hur Intel ämnar att återigen introducera en ny processorsockel när det blir dags för Core 14000-serien att lanseras.

Sidan listar tre olika utföranden för den kommande arkitekturen som går under namnet Meteor Lake. Vi ser sedvanliga S-serien för stationära datorer samt P och M-serier för bärbara datorer. Intel kommer att fortsätta använda sig av hybridarkitekturer och Meteor Lake kommer även den med en blandning av större, prestandafokuserade kärnor och mindre, energieffektiva kärnor. Sitemapen bekräftar också att de kommande S-processorerna ska använda sig av en ny processorsockel vid namn LGA 1851.

Det finns dock lite mer information angående P och M-processorerna att utröna från sitemapen. De förstnämnda listas som kompatibla med sockel BGA2049 och minnesstödet ska sträcka sig upp till LPDDR5X-7500. För M-processorerna ska det vara sockel BGA2551 som gäller och minnesstödet listas som LPDDR5X-6400.

Raptor Lake-HX

Även Arrow Lake, Lunar Lake-M samt Granite Rapids omnämns. Den förstnämnda familjen ska komma i både P och S-utförande med stöd för UDIMM och SO-DIMM. P-seriens minnesstöd listas som upp till LPDDR5X-8400 men ingenting listas för S-serien. Lunar Lake listas med stöd för LPDDR5X-8500. Sist ut har vi Granite Rapids som ska komma till sockel BGA3898 och BGA4368. Utöver det finns det inte mycket information att tillgå bortsett från att processorerna kommer med DDR5-stöd.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid