I samtal med investerare har Intel bekräftat att 8:e generationens Core-processorer använder 14nm-teknik, medan 10 nm lyser med sin frånvaro.

Att det blir svårare och svårare att implementera nya processorserier har varit ett tydligt faktum sedan ett par år tillbaka, men nu tycks utvecklingen av nytt kisel halta på allvar. Under ett samtal med investerare har Intel nämligen diskret bekräftat att den nya processnoden på 10 nm skjuts upp för konsumenter – igen.

Från ”tick tock” till fyra serier per tillverkningsteknik

Som bekant var den nya 10 nm-tekniken från början tänkt att lanseras direkt efter Skylake-familjen, enligt Intels tidigare ”tick tock”-lanseringsmodell. Enligt den gamla modellen innebar varannan processorserie en ny tillverkningsteknik (såsom Ivy Bridge på 22 nanometer och Broadwell på 14 nanometer) och varannan innebar ny arkitektur med existerande tillverkningsteknik (exempelvis Haswell och Skylake).

I samband med att Intel offentliggjorde Kaby Lake, som utgör den nuvarande sjunde generationens Core-processorer, fick tick tock-modellen skrotas. Istället infördes en trestegsmodell kallad ”Process-Architecture-Optimization”, vilket i praktiken innebär att ytterligare en processorserie (med mindre optimeringar och högre klockfrekvenser) lanseras för varje tillverkningsteknik.

Repris på Kaby Lake

Under sin presentation för investerare tillkännager Intel nu att trestegsmodellen blir en fyrastegsmodell. Tidigare har planen varit att under hösten lansera den åttonde generationens Core-processorer med kodnamnet Cannonlake som en processkrympning till den nya 10 nm-tekniken. Istället kommer det under hösten lanseras en fjärde Core-serie baserad på 14 nm: en repris på nuvarande Kaby Lake.

Anledningen är dålig avkastning på den nya 10 nm-tekniken, som inledningsvis istället kommer vara reserverad för produkter anpassade för datacenter. Med andra ord får Intel helt enkelt inte ut tillräckligt många fungerande processorer ur sin tillverkning för att kunna lansera en ny serie för konsumenter.

I samma presentation hävdar Intel att den åttonde generationens Core-processorer ska medföra en prestandaökning på omkring 15 procent från föregående generation – samma prestandaökning som Kaby Lake utlovades medföra från Skylake.

I nuläget har Intel inte bekräftat vilka uppdateringar som kommer göras till åttonde generationen, och huruvida serien kommer medföra tekniska uppgraderingar eller främst högre klockfrekvenser.

Oklar plan för 10 nm för konsumenter

I det här skedet är det svårt att säga när den nya tillverkningstekniken faktiskt kommer lanseras för konsumenter. Om Cannonlake fortfarande är det kodnamn som gäller för höstens nya serie så är det här första gången Intel helt byter plan för en processorserie snarare än att stuva in ett nytt kodnamn i förväg.

I så fall kan 10 nm kan komma att lanseras för konsumenter först i samband med nästkommande serie, Ice Lake, som från början var tänkt att vara en den andra serien baserad på 10 nm. Om Intel kan få upp sin produktionsvolym av 10 nm-kisel snabbt nog är en lansering 2018 inte omöjlig, men i nuläget är det helt och hållet spekulationer.

Intels investerarkonferens pågår fortfarande i Kalifornien, och mer information förväntas dyka upp under de kommande timmarna. Vi kommer uppdatera nyheten med ny information i takt med att vi får den.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid