Processorarkitekturen Kaby Lake från Intel förväntas lanseras i början av 2017. Med Kaby Lake så tillkommer även stöd för den nya SSD-tekniken 3D Xpoint. 

3D Xpoint är en ny lagringsteknik som Intel utvecklat tillsammans med Micron och som kan komma att bli ett komplement men även en ersättare till traditionell SSD-teknik. Båda företagen hävdar att enheter med 3D Xpoint ska leverera bättre prestanda och tålighet än dagens produkter och tidigare demonstrationer på företagsinriktade enheter har visat smått galna prestandaökningar jämfört med dagens SSD-enheter.

big_3d-xpoint-perf-and-density.jpg

Kinesiska Benchlife rapporterar nu att Intel Optane 8000p är namnet på de konsumentprodukter som blir först ut med 3D Xpoint och väntas lanseras någon gång i början av 2017. Optane 8000p är två stycken M.2-enheter med stöd för NVME-protokollet som kommunicerar över två stycken PCI-E 3.0 banor och ska initialt släppas i två utföranden. Ett med 16 gigabyte (GB) lagringskapacitet och det andra med 32 GB.

intel-optane-memory-8000p

Prestandamässigt så ser vi att varianten med 16 GB lagring har en läshastighet på 1 400 MB/s och en skrivhastighet på 300 MB/s medans den större modellen har en läshastighet på 1 600 MB/s och en skrivhastighet på 500 MB/s. Medan skrivningen av data knappast är något att skryta om levererar lagringslösningarna imponerande mängd iops vid läsning av slumpmässig data och väntas med sina begränsade lagringskapacitet bli något av en snabbare minnescache mellan primärminnet och din huvudsakliga lagringsenhet.

Något mer precist lanseringsdatum för dessa produkter finns ännu inte. Men enligt en roadmap som Benchlife läckt tidigare så bör vi se produkter med 3D Xpoint börja lanseras i slutskedet av 2016 eller början av 2017. Medan vi kan vänta oss ännu kraftigare enheter med den nya tekniken som bör lanseras senare under 2017.

46300

Lagringsbonanza

Lägsta pris på Prisjakt.nu

4
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
3 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
JesperGustav GagerRråland Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Rråland
Gäst
Rråland

Kan ju vara grymt att ha operativsystemet på en sådan 🙂

Gustav Gager
Admin

De är tyvärr lite för små för det. Dock skulle man ju kunna kobineraen sådan med en HDD och Intel Smart Response.

Jesper
Gäst
Jesper

16/32GB är inte för stort för Linux.

Jesper
Gäst
Jesper

För litet*