Intels Xeon Phi-produkter saknat någon ordentligt medvind under flera år. Nu har företaget bekräftat att åtta processormodeller nu når slutet av sina livscyklar och hoppet för Phi verkar ha tagit slut.

Marknaden för hårdvara till superdatorer och beräkningsstationer kan vara väldigt lönsam om allt går som det ska. Intel har tidigare lyckats relativt väl med sina Xeon Phi-processorer. Tianhe-2 som är en Phi-baserad superdator höll rekordet för världens snabbaste när den lanserades år 2013.

I år ligger Tianhe-2 dock på fjärde plats och konkurrenter som Nvidia med sina Tesla-produkter har gett Intel stenhårt motstånd.

Intel planerade att lansera en ny generation av Xeon Phi kallad ”Knights Hill”. Denna skulle byggas på 10 nanometers (nm) tillverkningsteknik. Intel har däremot haft stora problem med förseningar när det kommer till att ta sig från nuvarande 14 nm ner till 10 nm och Knights Hill lades ned.

Nu bekräftar Intel att detta tillsammans med en låg efterfrågan på Xeon Phi-produkter har lett till att företaget bestämt sig för att låta åtta nuvarande modeller gå i graven. Dessa modeller nämns nu vara i slutet av sina livscyklar (även kallat ”End-of-Life”). Dessa modeller inkluderar Xeon Phi 7210, 7210F, 7230, 7230F, 7250, 7250F, 7290 samt 7290F.

Intels pressmeddelande nämner hur ”marknadsintresset har skiftat till andra Intel-produkter”. Däremot har inte Intel några andra produkter ämnade för samma användningsområde som Xeon Phi.

Det går inte att utesluta möjligheten att Phi återuppstår någon gång i framtiden. Just nu arbetar Raja Koduri med Intel för att utveckla en ny typ av diskret grafikkort, detta sägs komma i minst en modell menad för gaming. Men det finns ingenting som säger att det inte planeras en eller flera modeller ämnade för beräkningsarbeten. Just nu verkar det däremot som att Phi snart är ett minne blott.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid