Intel har idag inlett första fasen i sin lansering av nya processorplattformen Ivy Bridge. Tyvärr är det utan några processorer ur sagda processorfamilj utan istället den nya 7-serien av styrkretsar som gör sig redo. Intel lanserar Z77, Z75 och H77 med stöd även för Sandy Bridge.

Att Intel börjar sin lansering med 7-seriens styrkretsar kan tyckas vara lite tråkigt men samtidigt är det en ganska väntad utveckling. Vi har sett moderkort med Intels nya styrkretsar under många månader och redan under CES i Las Vegas i början på januari kunde vi lägga vantarna på produktexemplar nära nog färdiga att hittas i butikshyllor.

I väntan på lanseringen av Ivy Bridge-arkitekturen släpper nu Intel och dess moderkortspartners lös en armada av nya moderkort och hjärtat i dem alla är en styrkrets ur nya 7-serien som utvecklats under namnet Panther Point. Flaggskeppet heter Intel Z77 och är både den krets vi rekommenderar och den vi kommer att få se i merparten av dessa kort framöver.

LGA1155 betyder stöd även för Sandy Bridge

Att lansera nya moderkort utan tillhörande processorer är ju lite bakvänt. Men förklaringen ligger i att nya 7-serien skiljer sig ganska lite från förra generationens 6-serie av styrkretsar. Viktigast av allt är att de använder sig av samma LGA1155 sockel vilket betyder stöd för dagens Sandy Bridge-processorer. Den nya generationens moderkort ska fungera precis lika bra med Sandy Bridge som med Ivy Bridge, men det finns ett flertal funktioner som inte stödjs av dagens Intel-processorer.

Detta är också anledningen till att vi på NordicHardware valt att avvakta med våra moderkortsrecensioner tills vi har Ivy Bridge-processorer vi får testa och skriva om, den nya 7-serien av styrkretsar förtjänar att verkligen få sträcka på benen och det kommer de att få göra inom en ganska snar framtid.

The power of three – PCI Express 3.0, USB 3.0 och tre skärmar

Intel bygger som sagt sin nya styrkretsserie på samma grundstomme som tidigare 6-serien. Men det finns ett par större nyheter, eller rättare sagt exakt tre stora nyheter. Intels nya styrkretsar stödjer äntligen det nya USB 3.0-formatet för mångdubbelt snabbare filöverföringar till kompatibla USB-enheter. I vanlig ordning krävs det snarast SSD-baserade USB-enheter för att nå de riktigt höga överföringshastigheterna, men nu finns det åtminstone fyra USB 3.0 portar inbakade direkt i själva styrkretsen.

PCI Express 3.0 ger oss dubbelt så mycket bandbredd per datakanal vilket också är en nyhet i styrkretsen. Inte minst för de användare som väljer att köra konfigurationer med flera grafikkort där fysiska PCIe x16 platsar kan tvingas använda smalare datavägar på x8 eller till och med x4, vilket med PCI Express 3.0 trots allt ger rejält med bandbredd.

Sist men inte minst kommer Panter Point-styrkretsen även med stöd för inkoppling av tre bildskärmar samtidigt. Detta är en funktion direkt bunden till den nya grafikkretsen i Ivy Bridge-arkitekturen och kommer alltså endast att fungera med den nya generationens Core-processorer.

Vi tar en snabb genomgång av de tre nya styrkretsarna som lanseras här idag i jämförelse med förra generationens 6-serie.

7serien

Styrkrets Z77 Z75 H77 Z68 P67 H67 X79 (LGA2011)
Intel Smart Response Technology Ja Nej Ja Nej Ja
Stöd för överklockning Ja Nej Ja Nej Ja
Stöd för inbyggd grafik Ja Nej Ja
Skärmstöd 3 st 2 st 2 st
USB 2.0 (USB 3.0)
14 (4) 14
SATA 3.0 (6.0) Gb/s 6 (2)
PCI Express 2.0
8
Thunderbolt 1
Officiellt PCI Express 3.0-stöd Ja Nej
DDR3 2 800 MHz 2 133 MHz
TDP 6,7W 6,1W 7,8W

Som tabellen avslöjar har Intel ett par ytterligare optimeringar i sin nya styrkretsserie. Först har man bakat in ett bättre minnesstöd för plattformen. Moderkort med 7-seriens styrkretsar stödjer DDR3-hastigheter på upp till 2 800 MHz och även den energisnålare DDR3L-standarden.

Spännande är också ett bättre förberett stöd för nya höghastighetsgränssnittet Thunderbolt. Med datahastigheter på upp till 10 Gbps är Thunderbolt mest känt för sin integrering i Apples MacBook-familj, men nu kommer Intels teknik (ironi?) även till PC-plattformen på bred front. Kontrollerkretsen är dock inte inbakad i Panter Point-styrkretsen, men alla 7-seriens styrkretsar är förberedda på att koppla 4 stycken PCI Express-kanaler till en extern Thunderbolt-krets om moderkortstillverkaren finner det lämpligt.

Vi har redan tidigare kikat närmare på några av de nya Intel Z77-moderkorten och förhandstittar på dessa två kort från MSI och ASUS kan ni hitta här nedan.

För de som inte orkar vänta ett par veckor till för att se hur de nya moderkorten presterar tillsammans med de nya Ivy Bridge-processorerna finns det redan en uppsjö av modeller ute i svenska butiker. Här nedan är ett axplock av olika modeller och deras priser.

Moderkort Styrkrets Formfaktor Pris
ASUS Maximus V Gene Intel Z77 Micro-ATX
ASUS P8Z77-V Pro Intel Z77 ATX
ASUS P8Z77-I Deluxe Intel Z77 Mini-ITX
Gigabyte GA-Z77X-UD5H Intel Z77 ATX
Gigabyte G1.Sniper 3 Intel Z77 ATX
Gigabyte GA-H77M-D3H Intel H77 Micro-ATX
MSI Z77A-GD65 Intel Z77 ATX
MSI Z77A-GD80 Intel Z77 ATX
MSI H77MA-G43 Intel H77 Micro-ATX
ASRock Fatal1ty Z77 Professional Intel Z77 ATX
ASRock Z77 Extreme4-M Intel Z77 Micro-ATX
ASRock Z75 Pro3 Intel Z75 ATX
Intel DH77EB Intel H77 Micro-ATX

Vi kommer att följa upp med tester av Intels nya processorarkitektur på den nya 7-seiren av styrkretsar men även närmare undersökningar av moderkorten själva. Så håll utkik efter mer rapportering kring Intels nya processorplattform.

Relaterade artiklar:

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
S0urcerr0R-Tjalve-Anton KarmehedJacob Hugossonxemacs Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fredrik
Medlem
Fredrik

[quote]Flaggskeppet heter Intel Z77 och är både den krets vi rekommenderar och den vi kommer att få se i merparten av dessa kort framöver.[/quote] Möjligtvis kommer vi att få se den i merparten av korten, men jag förstår inte varför ni skulle köra med den som standardrekommendation. Z75 känns fullt tillräcklig för de allra flesta och blir om jag ska gissa det naturliga valet för de allra flesta. Intel Smart Response Technology används inte direkt av den stora massan. Det går att köra iaf 2 GPUs av mellanklass i x8 utan att det flaskar så tillvida inte Z75 kommer med… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

Z75 kommer inte bli särskilt vanlig i moderkort. Så även om det räcker kommer urvalet inte alls vara lika stort som Z77. Troligen kommer även prisskillnaden vara så gott som icke-existerande, när priserna väl ligger där de ska. Komponenterna på Z77 moderkort kommer naturligt vara av högre kvalité också, så jag känner inte det är fel att vi rekommenderar dessa.

Det börjar brinna i plånboken även om resurserna där är så gott som noll för tillfället 😆 Man får nog slå till på ett Z77 och 3570K, SRT på det sen är jag nog nöjd 😛

Fredrik
Medlem
Fredrik

[quote name=”smartidiot89″]Komponenterna på Z77 moderkort kommer naturligt vara av högre kvalité också, så jag känner inte det är fel att vi rekommenderar dessa.[/quote] Men ni skrev inte i artikeln att ni skulle rekommendera moderkort utan kretsen Z77. [quote]Flaggskeppet heter Intel Z77 och är både den krets vi rekommenderar och den vi kommer att få se i merparten av dessa kort framöver.[/quote] Det är möjligt att för ens behov så finns bara moderkort med Z77 kretsen och isf bör man naturligtvis köpa ett sådant moderkort, men jag kan fortfarande inte se varför kretsen som sådan skulle vara standardrekommendationen. För att illustrera… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

Styrkretsar går inte köpa separat såvida du inte är tillverkare, så skriver vi som rekommendation Z77 menar vi självklart moderkort baserade på denna.

Nej det menar jag inte, nu snevrider du bara på det jag säger. Undantagen finns som du visar, men generellt sett kommer ett Z77 moderkort inte vara nämnvärt dyrare än de baserade på Z75 – någonting du också visar i din 58 kronors jämförelse. Det är därför enklast att rent generellt rekommendera Z77, då får man en styrkrets med all funktionalitet som finns att erbjuda för ungefär samma pris som andra alternativ 🙂

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Nu är jag ju väldigt involverade i lagring, men jag hade lätt betalt 60kr extra för möjligheten att kunna köra Intel Smart Response 🙂

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Trevlig nyhet! Är det någon som vet nått om B75???Såg LGA1155 moderkort på prisjakt som påstås använda denna krets, men det kanske i själva verket är nått annat? Angående Thunderbolt:Intel släpper en del spännande moderkort ibland… Dom kan gå under namnet Innovation series om jag inte minns fel.Senast var DN2800MT (Atom) som är ett moderkort med bra stöd för extern strömadapter och Thin-ITX standard (som är ovanligt) + massa annat godis. Jag hoppas därför att dom även släpper en ”Innovation series” med bästa 17 Watts Ivy Bridgen integrerad …och eftersom det är ”Innovation” ska den gärna ha Thunderbolt och extern… Läs hela »