Intel har nu gått ut med sin kvartalsrapport och medan företaget fortfarande är lönsamt så är siffrorna i förhållande till förra året ett tydligt tecken på var PC-marknaden är på väg. Samtidigt avslöjar företaget att massproduktion på Haswell, det nya hoppet, ska börja massproduceras mot årets slut.

Ett företag värt att följa om man vill ha en god helhetsbild av PC-industrin är Intel. Tillverkarna av x86-processorer som primärt används i persondatorer visar upp sämre siffror än samma kvartal förra året. Omsättningen för årets tredje kvartal låg på 13,5 miljarder dollar – 5 procent mindre än de 14,2 miljarder dollar samma kvartal 2011. Inkomsten ligger på ”bara” 3 miljarder dollar, vilket är 14 procent lägre än föregående år.

Medan siffrorna fortfarande är riktigt bra och att Intel har klart bättre marginaler än de flesta inom industrin så kan vi inte ignorera att siffrorna är sämre i förhållande till samma period förra året. Anledningen till detta är ljummen försäljning av persondatorer på marknaden då konsumenter numera har en dator sedan flera år tillbaka som fortfarande fungerar och presterar tillräckligt bra. Mycket av de pengar som spenderas läggs istället på smartphones och surfplattor. Den tuffa ekonomin i både EU och USA är också en bidragande faktor men ska vi vara hårda har det inte påverkat de handhållna segmenten vi nämnde tidigare nämnvärt.

Intel har just nu även stora lager processorer som ligger på hög och kommer därför skala tillbaka tillverkningen för att råda bot på det problemet. Samtidigt rapporterar företaget att massproduktioner på Haswell kommer inledas under årets fjärde kvartal – trots den låga efterfrågan på marknaden. Haswell kommer förutom att erbjuda högre prestanda att kommer med förbättrad strömeffektivitet och ett nytt viloläge, S0ix, som på allvar kan konkurrera mot ARM-baserade processorer.

Intel_HaswellHaswell är botemedlet på ”ARM-problemet”

Den här arkitekturen hoppas Intel kommer återuppliva tillväxten på marknaden då den kommer vara bättre lämpad för bland annat surfplattor. Haswell kommer även möjliggöra mycket tunnare, lättare och mer mobila enheter i deras ultrabook-koncept. Det är fortfarande oklart när Haswell ska lanseras men enligt Intel kommer den vara redo för massmarknaden redan under årets första kvartal 2013. Men med deras Tick-Tock-strategi och lagerstatus i åtanke kan vi inte räkna med en lansering förrän under årets andra kvartal.


Relaterade artiklar:

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
shaglordLaglord3n-Boris-Viking1962 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Laglord3n
Gäst
Laglord3n

”Intel har just nu även stora lager processorer som ligger på hög och kommer därför skala tillbaka tillverkningen för att råda bot på det problemet”

De skulle ju även kunna sänka priserna *tips* och på så sätt få fart på pc-försäljningen, men näää, det vore ”elakt” mot AMD och skulle säkert leda till de stäms i domstol för det 😐

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”Laglord3n”]”Intel har just nu även stora lager processorer som ligger på hög och kommer därför skala tillbaka tillverkningen för att råda bot på det problemet”

De skulle ju även kunna sänka priserna *tips* och på så sätt få fart på pc-försäljningen, men näää, det vore ”elakt” mot AMD och skulle säkert leda till de stäms i domstol för det :-|[/quote]

Menar du att Intel inte skulle få sätta lägre priser för att det inte gynnar AMD? man kan väl inte bli stämda för att man sänker priserna?

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”Viking1962″][quote name=”Laglord3n”]”Intel har just nu även stora lager processorer som ligger på hög och kommer därför skala tillbaka tillverkningen för att råda bot på det problemet” De skulle ju även kunna sänka priserna *tips* och på så sätt få fart på pc-försäljningen, men näää, det vore ”elakt” mot AMD och skulle säkert leda till de stäms i domstol för det :-|[/quote] Menar du att Intel inte skulle få sätta lägre priser för att det inte gynnar AMD? man kan väl inte bli stämda för att man sänker priserna?[/quote] AMD har redan usla marginaler, de är inte i närheten av… Läs hela »

Laglord3n
Gäst
Laglord3n

Ja, exakt så menar jag. Om Intel sänker priserna så kommer AMD gå med förlust och kanske i konken, men räkna med att de kommer skrika i högan sky om ”snedvriden konkurrens” och vad heter det när man sänker priserna för att bli av med en konkurrent för att få en monopolställning ”Pris-krig?” Både till EU och till USA där de i bägge fallen har diverse senatorer och kongressledamöter som är ”välvilligt” inställda till dem, inte nödvändigtvis köpta, men deras fabriker ligger i deras delstater osv (eller i nån delstat Tyskland i EU-fallet) och sen kommer skiten komma med möjligen… Läs hela »

Micke
Medlem
Micke

Vi kommer nog få se nya höjder på intels priser. 15.000kr för en värstingprolle?

Vad betalar inte vissa för att vara värst.

/s