Intels referenskylare för konsumentprocessorer är onekligen en klassiker hos datorentusiaster och sällan av positiva skäl. Nu avslöjar läckta produktpresentationer att Intel beslutat sig för att ge upp sina undermåliga referenskylare för deras upplåsta CPU-modeller i Skylake-S familjen. Istället rekommenderas tredjepartskylare eller en ny kraftfullare Intel-fläns.

Dimensionerade för att endast leverera duglig kylningskapacitet vid standardfrekvenser med halvtaskiga monteringssystem har Intels referenskylare blivit något av ett stående skämt. Något som Intel inte verkar vilja upprepa vid lanseringen av efterlängtade Skylake-S processorer. I ett läckt presentationsdokument avslöjas det att Intel inte kommer att sälja sina upplåsta Skylake-S ”K-modeller” med sin klassiska cirkelformade boxkylare. Processorerna kommer endast att säljas lösa och sedan är det upp till konsumenter själva att välja kylare efter behag.

Intel lanserar egna ”prestandakylare”

Intel kommer istället att lansera sina egna dedikerade kylningslösningar i form av en tornkylare samt ett slutet vattenkylningssystem som med produktnamnet PCG 2015D ska vara goda för en effektutveckling på upp till 130 watt. Upp från de 95 watt som den klassiska boxkylaren kommer specificerad till. Ett grepp man tidigare använt på sin High-End DeskTop plattform (HeDT) med Haswell-E och Intel X99-styrkretsen som senaste lansering.

SkylakeCooler2

I samma dokument bekräftar även Intel att deras upplåsta K-modeller, med Intel Core i7-6700K i spetsen, kommer att komma med ett tdp-värde av 95 watt men att man i egna tester sett en effektutveckling på runt 91 watt. Med andra ord långt inom räckhåll för de två nya kylningslösningarna i PCG 2015D-serien.

Tredjepartskylare med över 250 watts kylningskapacitet

Intels beslut att slopa boxkylare till sina K-modeller kommer troligtvis inte göra någon större skillnad för de flesta entusiaster som redan idag väljer kraftfullare tredjepartskylare för sina upplåsta processorer. Det ska också nämnas att Intels nya kylare, om än kraftfullare än boxkylaren, är långt ifrån lika kapabla som många av de kraftfullare tredjepartskylarna på marknaden. Där ser vi inte sällan toppmodeller med en kylningskapacitet på upp till och över 250 watt.

Det är ännu oklart vilka priser Intel kommer att sätta på sina egna processorkylare och beslutet att slopa sina boxkylare kan tolkas på flera sätt. Att Intel återigen lägger större fokus på entusiaster och överklockare, eller att företaget helt enkelt vill börja sälja egna CPU-kylare för ytterligare vinstmarginal.

Intel väntas lansera sina Skylake-S processorer i början av augusti månad under spelmässan Gamescom i Tyskland tillsammans med den Intel 100-serien av styrkretsar och moderkort.

Källa: Xfastest

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
carrey85@gmail.comLoppanHJohannes karlssonPer LunqvistPeter Blom Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Peter Blom
Medlem

Finns faktiskt en aspekt i miljön också, varför pumpa ut 1000-tals kylare i aluminium som aldrig används och i de flesta fall förmodligen ligger på en med tiden bortglömd plats för att sedan slängas när det samlats för mycket prylar på denna bortglömda plats.

Per Lunqvist
Gäst
Per Lunqvist

Lägre pris kan ni titta er efter i himmelen, inte fel att ha en reserv kylare liggandes.

Johannes karlsson
Gäst
Johannes karlsson

[quote name=”Per Lunqvist”]Lägre pris kan ni titta er efter i himmelen, inte fel att ha en reserv kylare liggandes.[/quote] Intels standardkylare är sämre än sämst. Sen har jag aldrig varit med om att någon kylare jag ägt gått sönder så jag behövt ha en reservkylare.

LoppanH
Medlem
LoppanH

Känns inte som en nyhet från Intel då min 5820K kom utan fläkt för ett halvår sen, och det är som för mig som för Johannes att jag har aldrig behövt reserven. Det brukar rassla å låta långt innan kylaren pajar så man hinner oftast beställa en ny fast en gång paja polaren fästet på sin Arctic kylare och då fick han en splitt ny standard fläkt av mig.

carrey85@gmail.com
Gäst
carrey85@gmail.com

[quote name=”Johannes karlsson”][quote name=”Per Lunqvist”]Lägre pris kan ni titta er efter i himmelen, inte fel att ha en reserv kylare liggandes.[/quote] Intels standardkylare är sämre än sämst. Sen har jag aldrig varit med om att någon kylare jag ägt gått sönder så jag behövt ha en reservkylare.[/quote]
Visst är den sämre än sämst, kommer fortfarande inte sänka priset på prollen och då vill jag ha min värdelösa jävla kylare.
Pumpen gav upp på min förra Antec-kylare, fick dock sänka klocken med ca 1ghz men funkade en vecka eller två.