Intel Xeon, fjärde generationen, tidigare kallad Sapphire Rapids, presenteras nu med över 50 modeller, varav toppmodellen har 60 kärnor med 2 MB L2-cache per kärna och varianter med 64 GB HBM. Kan de verkligen slå AMD EPYC Genoa?

För oss PC-nördar är Xeon-processorer sällan relevanta men konkurrensen om servermarknaden säger något om utvecklingen av CPUer i allmänhet. Intel har varit dominanta på marknaden men under de senaste åren har vi sett AMD växa sig allt mer tekniskt konkurrenskraftiga, samtidigt som Intel har problem med teknisk utveckling och produktion. Efter ett år av förseningar lanseras nu Intels fjärde generation av Xeon-processorer, som utvecklats under kodnamnet Sapphire Rapids. Det är en gigantisk lansering för Intel som introducerar mycket ny teknik.

Multi-tile

Den mest fundamentala tekniska nyheten i fjärde generationen av Xeon är den multi-tile-struktur som processorerna byggs på. Den liknar den chiplet-design som AMD använder i både server- och konsument-processorer. I Xeons fall är det fyra brickor som är kombinerade till en SOC. Brickorna gör det billigare och mer effektivt att producera gigantiska processorer utan större tekniska kompromisser. Processer som körs på en tråd, på en bricka, har full tillgänglighet till cache-minne från andra trådar på en annan bricka, som om hela processorn hade tillverkats i ett stycke. Fördelen med multi-tile-designen är att Intel kan skala sina processorer till 60 kärnor och 120 trådar. Tidigare Xeon-processorer har sträckt sig upp till 40 kärnor och 80 trådar. Det är samtidigt omöjligt att inte jämföra med AMD EPYC Genoa, som kan gå upp till 96 kärnor. Allt handlar å andra sidan inte om processor-antal. För vissa applikationer kan till exempel vissa kunder dra nytta av de 2 MB L2-cache som varje kärna erbjuds med Xeon, när AMD bara har 1 MB L2-cache per kärna.

 AMD EPYC GenoaIntel Xeon Sapphire Rapids
Process-nod5 nmIntel 7
ArkitekturZen 4Golden Cove
Kärnor9660
Trådar192120
L2-cache96 MB2 MB per kärna, max 112,5 MB
L3-cache384 MB105 MB
MinneDDR5-5200DDR5-4800
Maximal minnesmängd12 TB8 TB
TDP, max700 watt764 watt
Pris, USD12 00017 000

Intel introducerar HBM-minne till sina nya processorer och erbjuder sina bästa kretsar med ett val mellan HBM eller inte. HBM-teknik ger betydligt högre minnesbandbredd än alternativet och kan vara värt sitt pris för vissa applikationer. Det kan användas exklusivt eller kombineras med DDR5-minne. Intel kommer att sälja modeller med upp till 64 GB HBM-minne, som kommer med så höga priser att det klassiska uttrycket: ”om du behöver fråga, har du inte råd” kommer till nytta. Intel introducerar tekniken med det nya namnet Xeon MAX, medan icke-HBM-modeller behåller namnet Xeon.

Energieffektivitet

För kunder till Intel är energieffektivitet en stor fråga. Det är också där Intel verkar vilja lägga sitt krut. Företaget menar att den nya generationen erbjuder 2,9 gånger så hög prestanda per watt, vid liknande prestandanivåer, som som tidigare Xeon-processorer. En stor del av dessa vinster kommer från ett nytt prestandaläge kallat Optimized Power Mode, som ska kunna minska processorns energiförbrukning med 20 procent, samtidigt som prestandan endast sjunker med fem procent.

Den nya generationen av Xeon-processorer inkluderar fler modeller än vi kan hålla koll på. Det är över 50 modeller för en mängd olika användningsområden. Den mest spännande modellen kallas 8490H och är den enda processorn som inkluderar 60 kärnor. Flera andra modeller har 56 kärnor, men ingen annan har 60 kärnor. 8490H har ett rekommenderat pris på 17 000 dollar men kan säljas tillsammans med totalt åtta processorer, som alla arbetar inom en server. Det ger 480 kärnor, 960 trådar och ett pris på 136 000 dollar.

Nu återstår frågan om Sapphire Rapids lanseras ett år för sent. Ur ett tekniskt perspektiv ser AMD till stor del ut att ha ett försprång med Genoa. Med det sagt finns det en tröghet i serverbranschen som kan göra det svårt för AMD att accelerera i den takt de kanske borde. Här på NordicHardware är vi dessutom experter på konsumentprodukter, inte på servrar. Vi är med andra ord övertygade om att det finns gott om tekniska skäl till att föredra Intel. Om du har fler insikter än oss får du gärna dela med dig i kommentarerna!

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid