Intel kommer den 11:e maj att lansera sin nya efterlängtade Sandy Bridge-styrkrets Intel Z68. Men redan nu går det att köpa den nya kiselkretsen på marknaden, men priset som börjar på 10 995 kronor kan kännas lite saftigt då varken grafikväxlingstekniken Virtu eller Intel Smart Response Technology används. Styrkretsen hittas nämligen i nya iMac-familjen.

Våra populära hemelektronikslaktare på iFixit.com gjorde upptäckten när man i dagarna dissikerade Apples nyligen uppgraderade 21,5-tums iMac och bredvid en Intel Sandy Bridge CPU alltså även hittade den omtalade Z68-styrkretsen. 

Apple som skeppar sina iMac-system med antingen en mekanisk hårddisk eller en SSD, men aldrig både och. Med andra ord nyttjar man inte Intel Smart Response Technology och Mac OS X stödjer inte heller Lucid Virtus grafikväxlingsteknik, varpå styrkretsens unika funktionalitet alltså förblir orörd. Inte heller överklockning som är en av höjdpunkterna med Intel Z68-styrkretsen är något iMac känner sig direkt hemma med.

Annons

z68.imac
Intel Z68 är kretsen till vänster med orange-inramning.

Med detta sagt är det inte alls omöjligt att Apple i framtiden kommer att dra nytta av styrkretsens egenheter, men troligtvis inte förrän tidigast i framtida operativsystemsuppgraderingar.

Det är inte första gången Apple får sin egen gräddfil in på komponentmarknaden och för vanliga PC-användare spelar detta knappast någon större roll. Men om vi hör rapporter om dålig tillgänglighet av Intel Z68-moderkort på konsumentmarknaden vet vi vem vi ska snegla mot.

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Jacob HugossonAnton KarmehedKogster Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Alexander Anderson
Medlem
Alexander Anderson

Så varför använder de Z68 till iMac?

Medlem
Olle P

Nyproduktionen av H67 gick väl till att ersätta B2-kretsarna, så Apple fick nöja sig med ratet… 😉

Jacob Hugosson
Medlem

Intel QuickSync borde däremot finnas närvarande med Z68 i alla fall?