Small preview image

Även om Serial ATA gränssnittet har en teoretisk överföringshastighet på 375MB/s är det oftast knepigt att trycka ut mer än 300MB/s över dagens SATA-gränssnitt. De allra flesta hårddiskar kan bara drömma om att nå upp i dessa överföringshastigheter men den lavinartade utvecklingen på Solid State Drive-marknaden har gjort att SATA 2 gränssnittet snabbt börjar bli en flaskhals i moderna datorer. SSD-enheter idag når i vissa fall överföringshastigehter på 250Mb/s eller högre och börjar man koppla ihop flera enheter i RAID-konfigurationer blir det genast problem med bandbreddsbegränsningarna i SATA-gränssnittet.



SATA 3 gränssnittet, även kallat SATA 6Gbit/s, ska vara lösningen på detta och med en teoretisk överföringshastighet på 750MB/s ska det nya gränssnittet klara av de flesta hårddisklösningar inom den närmsta framtiden. Tyvärr verkar det som att i alla fall Intel-användare nu får vänta lite längre än vi hoppats på detta nya bakåtkompatibla gränssnitt.


Enligt uppgifter ska de första modellerna ur Intels 5-serie av styrkretsar, som bland annat stödjer Intels nya 32nm processorer, inte komma med stöd för SATA 3. Intel P55 lanseras redan under tredje kvartalet 2009, medan P57 väntas under första kvartalet 2010. Vilket betyder att Intel med största sannolikhet inte kommer att erbjuda SATA 3-stöd förrän tidigast om ett år. Något AMD väntas göra redan i början av 2010 i form av SB820 sydbryggan.


Hur stort problem detta blir kommer nog SSD-marknaden styra över, en marknad där Intel för övrigt är en av de ledande aktörerna.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid