Under första halvan av 2012 väntas Intel släppa sina första processorer byggda på deras egna 22nm tillverkningsteknik och dessa går under kodnamnet Ivy Bridge som är en uppföljare av Sandy Bridge. Ivy Bridge ska vara kompatibel med LGA 1155-moderkort med styrkretsar i 6-serien men man släpper även en ny 7-serie med stöd för USB 3.0 och PCI-Express 3.0 som kommer integrerat med Ivy Bridge.

Ivy Bridge ligger fortfarande långt borta då den väntas lanseras första kvartalet 2012 om allt går som planerat, och då blir världens första mikroprocessor byggd på 22nm. Processorn väntas komma med lägre strömförbrukning, tillsammans med högre klockfrekvenser än tidigare men även även styrkretsarna från Intel ska få specialbehandling.

De 3 kretsarna inriktade mot konsumenter är Z77, Z75 och H77, medan Q77, Q75 och B77 är inriktade mot företagsdatorer så vi väljer att prata om de 3 första. Dom små detaljerna i styrkretsarna bortser ofta folk ifrån när de köper ett moderkort, men i det här fallet spelar det rätt så stor roll.

Intel_Z77-Z75-H77

Intel_Q77-Q75-B75

Z77, Z75 och H77 kommer samtliga att ha stöd för video-utgångarna D-Sub, DVI, HDMI och DisplayPort och ska kunna driva upp till 3 enskilda skärmar. Vi ser även stöd för 4 st USB 3.0-portar nativt i styrkretsen och stöd för PCI-Express 3.0 (endast Ivy Bridge). Alla styrkretsar kommer med det Intel kallar för Rapid Storage Technology som innefattar allt från SATA 6 GB/s till RAID-funktioner, dock saknar Z75 Smart Response Technology även känt som SSD-caching något vi ska få göra oss bekantskap med när Z68 lanseras nu i början av maj.

En annan nyhet är antalet PCI-Express 2.0-banor som styrkretsen kommer med och det är inget mindre än 8 st, något som ger rejält med bandbredd för om tillverkarna vill trycka in en extra krets på moderkortet för ytterliggare SATA 6 GB/s-portar, USB 3.0 eller annat som man kan tänka sig. AMD:s kommande styrkretsar kommer med bara 4 st PCI-Express 2.0 banor så expansionsmöjligheterna med externa kontrollerkretsar är mycket större för Intel:s kommande 7-serie samt kan erbjuda dubbelt så hög bandbredd mot AMD:s alternativ.

Ivy Bridge ser ut att bli intressant trots att det i praktiken bara är en krympning av Sandy Bridge kommer vi få se PCI-Express 3.0 och klart förbättrade styrkretsar. Men lite synd är det att vi inte får se USB 3.0 tidigare ifrån Intel även fast majoriteten moderkort skeppas med det idag tack vare externa kontrollerkretsar.

Källa: XFastest

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Jacob HugossonTempelfackamato Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
fackamato
Medlem

Stöder P67 de nya CPU:erna?

Tempel
Medlem
Tempel

Två sata 6 och fyra usb 3, Intel är riktigt generösa mot kunderna…

Tempel
Medlem
Tempel

Fläska på med 4 USB 3? Vet inte om det är fläska på direkt, tycker de flesta moderkort redan haft det åtminstone 1 år redan och det här är ju chipset som skall släppas i bästa fallet q1 2012 och det är ju ett helt år bort… Det märks att Intel har 80+% av marknaden, dom anstränger sig inte längre… Ja, SB är en bra cpu men i övrigt är det snålt, snålt och höga priser…