Intel har länge försökt bryta sig in på smartphonemarknaden och på vad som blir det tredje försöket ser det ut som att de i alla fall kommer ha några modeller att briljera med. Prestandan i deras Medfield-plattform ser även ut att imponera – mot dagens systemprocessorer…

Medfield blir faktiskt Intels tredje plattform de ska försöka nå ut på smartphone-marknaden med, och de ska ha modeller från minst två framstående partners enligt företaget självt. Medan de flesta inte bryr sig om vad som sitter i sin telefon, så ser Medfield ut att imponera. Medfield blir även företagets första riktiga systemprocessor (SoC, System-on-a-Chip) och prestanda ser inte ut att bli en besvikelse.

NVIDIA Tegra 2, Qualcomm Snapdragon MSM8260 och Samsung Exynos 4210 får 7 500, 8 000 respektive 8 500 poäng i prestandatestet Caffeinemark 3.0, medan Intel Medfield som använder sig av en x86 Atom-kärnor på 1,6 GHz och en okänd grafikkrets lägger sig på hela 10 500 poäng. Prestandatesterna utfördes på Android Honeycomb 3.x. Tyvärr finns inte Tegra 3 med i den här listan så hur Medfield står sig mot den går inte att svara på.

Diagrammet ovan kommer från Intel där de jämfört Medfield med dagens marknadsledande telefoner, och vi kan säga att resultaten i Caffeinemark 3.0 ser ut att stämma ungefär med vad Intel sagt. Värt att notera är att Medfield får endast en processorkärna som baseras på Atom. Atom är däremot en högprestandakrets i jämförelse mot ARM Cortex-A9. Medfield får en bra start mot dagens systemprocessorer.

Men under första halvan av nästa år kommer Samsung ut med sina 32nm-kretsar där vi bland annat hittar en uppfräschad Exynos 4210 (kommer då heta Exynos 4212), och en fyrkärnig modell med en helt ny grafikkrets. Qualcomm släpper även sin Krait-arkitektur på 28nm som de själv tror kommer vara bättre än både Cortex-A9 och Cortex-A15 i prestanda/watt.

Hur Medfield kommer stå sig mot nästa generations systemprocessorer är idag oklart, men får vi spekulera kommer det inte se bra ut för Intel. Intel kommer med en ny Medfield-krets troligtvis under Q3 nästa år, som får två Atom-kärnor på samma 32nm-teknik. Lyckas de hålla strömförbrukningen nere kan de hålla stånd i väntan på både nya Atom-arkitektur och bättre tillverkningsteknik. Intel har även gjort klart att de kommer använda sina världsledande fabriker till en fördel och har accelererat deras produktplaner för Atom markant. 2014 ska Atom ha hunnit ikapp deras ordinarie utbud, och ska alltså finnas tillgänglig på 14nm tillsammans med Haswells uppföljare; Broadwell.

Vad vi kan säga är att Intel 2012 kommer vara med i matchen och det kommer finnas smartphones med Medfield under skalet i butik. Intel är även målmedvetna om att slå sig in på den mobila marknaden. Vi tycker att Medfield borde ha hunnit ut 2011 och inte under andra kvartalet nästa år vilket nu är fallet.

Källa: VR-Zone


Relaterade nyheter:

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
this Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Jag tror de hade behövt använda 22nm till Medfield, men eftersom att de är så pass nya på den marknaden så kan det här ändå bli en relativt bra inkörsport.