Jonas ”Mean Machine” Klar blev SM 2:a i Pris/Prestanda förra året och har varit en av de aktivaste i årets SM hittills, vi har pratat närmare med Jonas och vi får höra om allt från SM-framgångar till lemmlestade minnesmoduler.


Prestanda-SM börjar lida mot sitt slut och vi har inför slutspurten tagit oss en pratstund med Jonas ”Mean Machine” Klar. Jonas är en trogen deltagare och personlighet på NH som alltid går in för att vinna Pris/Prestanda. Låt oss se hur han ser på tävlingen.<NH> Hur står det till i största allmänhet? Fullt med datori om dagarna?

<Mean Machine> Oväntat körigt för att vara sportlov, blir väl en hel del datorrelaterat om dagarna, men inte riktigt lika mycket tid till SMPC som man kanske hoppats.

<NH> Det låter lite som du kör med samma taktik som incido och Dahl, att spara in på all benchning till sista helgen?

<Mean Machine> Nja, det är väl mer så att jag kör när jag har tid, men just nu i helgen verkar det finnas tid. De resultat jag lagt upp är jag nöjd med, bortsett från grafikkortet som vägrar funka, det är väl bara det som ska filas på under helgen.

<NH> Intressant, kan du prata något om hur du har planerat hårdvaruinköpen?

<Mean Machine> Inköpen blev mest… Eh, ja, extremt mycket trial and error. Jag har köpt hårdvara som jag inte behöver för runt 10000:-, och det verkar som om det inte blev så mycket bättre av det, elmor verkar ha helt galna resultat uppe.

<Mean Machine> Det var med andra ord inte så mycket planering över inköpen<NH> Man kan tänka sig att det finns lite olika strategier i dom olika delmomenten, är din plan att köra jämnhöga resultat eller fokusera på bara en eller två av dom?

<Mean Machine> Tanken var väl att allt skulle gå ganska jämnt ut, kanske inte procentuell överklockning, det är lite svårt med en E8400, men superpi har gått helt okej så långt… Vet inte om jag kan säga att jag planerat några resultat heller, jag är relativt nöjd med allt som det är nu, förutom 3DMark-resultatet.

<NH> Hur mycket marginal har du där tror du?

<Mean Machine> Hemskt svårt att säga, men förhoppningsvis några tusen poäng extra, sen finns det lite att skala av i superpi också

<NH> Är grafikkort något du vill avslöjja?

<Mean Machine> Inte riktigt än. Även om jag inte har några problem att vara öppen med resten av prylarna. Tror ingen kommer gråta över att jag inte säger vad jag har för grafikkort… Jag kan väl säga att jag för tillfället har världshistoriens två sämsta HD4850, men de ska väl bytas ut mot något bättre innan veckan är slut.

Fortsättning på nästa sida.


Jonas hoppar direkt in på SMPC-snack, så vad tycker han om årets tävling?

<NH> Vad tycker du om tävlingen överlag så här långt. Lite ändringar i reglerna och ett nytt poängsystem hör till årets nyheter.

<Mean Machine> Poängsystemet är helt klart bättre än sist. Reglerna är jag inte helt jättelycklig med, vmoddarna kunde man varit utan. De kort jag hade i början av månaden gick inte att modda via mjukvara (en del av mina spontana förberedelser). Det var ett par HD4830. Jag har förvisso moddat de kort jag har, men de blev inte mindre dåliga för det, men det värsta är att de gör rätt stor skillnad på grafikkort normalt sett (om än inte mina).

<NH> Det låter lite oturligt.

<Mean Machine> Äsch, jag gillar att klaga.


Intervjun gjordes tidigare under förra veckan och därför kan referensen till Gigabytes tävling, som gick under fredagen, kännas lite omvänd. Vi har valt att i alla fall behålla frågor och svar autentiska<NH> Du nämnde att det skulle bli fullt ös i helgen med SMPC, och vad jag vet så har du även ett evenemang hos Gigabyte inbokat på fredag, hur ser du på det?

<Mean Machine>
Ptja, med tanke på att både du och Sampsa är där, och att faktumet att jag knappt rört i7-plattformar räknar jag med att få spö så det sjunger om det, men jag ser det som en kul eftermiddag bara.

<Mean Machine> Inga direkta ambitioner där.

<Mean Machine> Problemet kvarstår, jag satt och lekte med ett P6T och en i7 920 i måndags… Jag lyckades förvisso nå 204 BCLK, men jag förstod inte riktigt vad jag gjorde, tror jag. Blir väl till att teori-plugga under torsdagen.

<NH> Det är nog många som kommer att lära sig många nya saker, och det är ju en bra grej med sådana här arrangemang

<Mean Machine> Absolut… De delar ju ut priser också, vilket alltid är kul.<NH> Tillbaka till SMPC… Vilka tror du blir farligast i SMPC i år? Vi ser att bland annat Blossa har publicerat resultat med en hel del potential i

<Mean Machine> Jag har lite svårt att se vad han lurar på för prylar, men det ser ut att vara mycket grafikkort där… Mycket möjligt att han är med i toppen mot slutet. Jag tror elmor är farlig som vanligt, sedan vad Incido och Dahl hittar på återstår väl att se, men jag tror det är bra resultat därifrån också.

<NH> Du ligger ändå på en tredjeplats totalt… vad är målet att bli till slut?

<Mean Machine> En seger vore ju förstås riktigt trevlig, men jag tror det blir rätt svårt i slutändan… Sett ur ett prisperspektiv slutar jag gladeligen var som helst förutom tvåa.

<NH> Det var väldigt specifikt, någon speciell anledning?

<Mean Machine> Komponenter är alltid mer intressanta än färdiga datorer.


Fortsättning på nästa sida.


Vi kör några snabba frågor och ser om vi kan klämma fram några intressanta hårdvarureaktioner ur Jonas.

<NH> Vi tar lite snabba frågor. Jag slänger ur mig lite olika ord, och du svarar med en mening det första du tänker på.

<Mean Machine> Sure thing.

<NH> AMD

<Mean Machine> Ge mig en Phenom II!

<NH> Intel

<Mean Machine> Ge mig en 965:a!

<NH> Asus

<Mean Machine> Undrar var mitt 7600GS försvann på RMA…

<NH> Gigabyte

<Mean Machine> Inga innestående RMA:er, inga bekymmer med dem… Jag gillar Gigabyte.

<NH> MSI

<Mean Machine> Hu, helst inte… Eller ja, jag sitter ju och skriver på en MSI-laptop och den funkar väl ibland. Föredrar deras grafikkort före resten av prylarna.

<NH> Dreamhack

<Mean Machine> Svettiga fjortisar som inte duschar på en vecka.

<NH> Formel 1 (hotellet)

<Mean Machine> Hårda sängar, taskig sömn.

<NH> men dusch…

<Mean Machine> Absolut, bättre än sovsal

<NH> Cheese Doodles

<Mean Machine> Du försöker mobba mig för min mössa, va?

<NH> Push-pins

<Mean Machine> Avbitare.

<NH> Hårdvarusupport på Dreamhack, klockan 23:45

<Mean Machine> Låg arbetsmoral… Otacksamma kunder.

<NH> Kylpasta

<Mean Machine> Hjärnstillestånd… Det är ju bra att ha, om vi säger så.

Japp, det är onekligen bra att ha. Intervjun gjordes som sagt innan Gigabyte hade haft sin tävling där undertecknad träffade Jonas. Vi lämnar det åt er läsare att gissa vad Jonas glömde till tävlingen…<Mean Machine> Du kunde ju nämnt Corsair annars…

<Mean Machine> Länk: Mean Machine vs. Corsair XMS3 1600MHz

<NH> Är det inte meningen att minneskretsarna ska sitta på PCBn och inte på kylflänsen??

<Mean Machine> Jo, det brukar väl vara en fördel, har jag hört.

<NH> …eller så är det så enkelsidiga minnen är gjorda?

<Mean Machine> Haha

<Mean Machine> Jobbigt med fastlimmade kretsar.


Hur ser det annars ut på hårdvarufronten måntro?<NH> Du nämnde en bärbar, men det är väl inget för en som badar i hårdvara eller?

<Mean Machine> Nej, men å andra sidan är det skönt med något man slipper formatera om tre gånger i veckan för att man byter komponenter i sin dator, som man kan använda till lite jobb.

<Mean Machine> Men den har inte undgått en Extreme-CPU den heller, var inte orolig.

<NH> Sedär, det var inte illa

<NH> Överklockning överlag, vad har du för minnen från de senaste åren? Inte RAM-minnen alltså

<Mean Machine> Det absolut största var väl att åka till GOOC i höstas… Att det inte gick så bra var ju förstås mindre kul, men att resa till Taiwan var något speciellt. Även om jag är en smula flygrädd…

<NH> Hur upplevde du den tävlingen då? Vad var det som inte gick som det skulle?

<Mean Machine> Tävlingen var helt klart trevlig, måste jag säga… Problemen började efter första delmomentet, Taiwan är ganska varmt och fuktigt… Moderkortet kastade in handduken på grund av kondens ganska fort.

<NH> Ja, det är en intressant plats på jorden, speciellt på sommarhalvåret.

<Mean Machine> Ändå gick det bättre än för ungefär hälften, de fick inga resultat alls… Vår fjärdeplats i bandbreddsgrenen i Everest gav oss en tolfteplats totalt, vill jag minnas.

<Mean Machine> Det enda resultatet vi fick upp över huvud taget, och det var kasst jämfört med vad vi hade under uppvärmningen.

<NH> Någon speciellt hårdvara annars som har varit extra kul att överklocka?

<Mean Machine> Jag har ett speciellt band till min E6320 jag använde i SM förra året

<Mean Machine> Annars är det väl mest Opteron 146 och Duron 1400MHz jag minns med störst glädje, annars har jag ganska svårt att fastna för specifik hårdvara.

<NH> Det omvända då, vad är den absolut minst omtyckta hårdvaran du har micklat med?

<Mean Machine> Oj, det var en kul fråga, måste jag säga…

<NH> Det låter med andra ord som att du har mer erfarenhet av sådant

<Mean Machine> Jag minns MSI P35 Platinum med riktig avsky, jag ville inte mycket annat än att hoppa på det och kasta det från kaknästornet.

<NH> Haha

<Mean Machine> Utöver det minns jag inte så många andra hemska leksaker, faktiskt.

<NH> Slutligen, om du fick ge några tips till personer som inte har varit med tidigare i SMPC, vad skulle det vara? Något man bör göra, eller något man absolut inte ska göra?

<Mean Machine> Nu är väl jag kanske inget föredöme i saker man inte bör göra (tänk Corsair-minnena), men jag tycker inte att man ska tveka att vara med i SM för att andra kanske har resultat som man inte kan matcha, var med för skojs skull. Ta inte allt på för stort allvar.

<NH> Toppen! I och med det tar vi och tackar för pratstunden.

<Mean Machine> I’m free!


Vi tackar Jonas som ställde upp och svarade på lite frågor om SMPC. Nu återstår upploppet på tävlingen och vi får se vad som till slut händer

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid