Apple har för första gången sedan lanseringen av Iphone och operativsystemet Ios presenterat en rejäl grafisk uppdatering av sitt mobila operativsystem. Företaget presenterade Ios 7 med flera nyheter där den största onekligen var ett nytt plattare och modernare grafiskt gränssnitt.

Som tidigare rykten indikerat är det designgurun Jonathan Ive som ligger bakom den nya grafiska designen i Ios 7. Apple har fokuserat på att skapa ett mer modernt utseende och resultatet är en plattare design med stilrena ikoner och gränssnitt där man plockat bort de 3d-effekter som tidigare använts i operativsystemet på olika designelement.

Hela operativsystemet har finputsats för att passa med den nya designfilosofin och allt från låsskärm, tangentbord och appar har nu ett mer stilrent och platt designspråk som åtminstone på Apples demo ser riktigt trevlig ut.

ios7mix

ios7features

ios7dialer

Multitasking med bättre batteritid

Apple har även utvecklat ett nytt system för att växla mellan appar där man med enkla gester kan hoppa tillbaka till föregående app och även få ett webos-liknande kort-system för att se vilka appar du har aktiva för tillfället. Något som ger betydligt bättre översikt än den spartanska ikonrad som används i Ios 6 för att bläddra mellan aktiva appar. Det nya systemet för multitasking ska även förbättra batteritiden i Iphone.

Man passar även på att göra rejälva uppdateringar av sin väderapplikation som nu har betydligt mer tilltalande grafisk design och till viss del liknar HTC Sense. Även kalendern får ett helt nytt utseende med en ljus och platt design som använder sig av olika färger för att tydligt urskilja olika möten och punkter.

ios7multi

Notiferingsmenyn

Notifieringsmenyn kan numera hämtas direkt vid låsskärmen och täcker hela skärmen i en mer Android-liknande deisng. Apple satsar även på en semitransparent bakgrund för notifieringsfältet så att man ser bakgrunden och ikoner lysa igenom fältet.

Ios7notifiering

Control center

Genom att dra med fingret från nedre delen av skärmen och uppåt öppnar man control center som innehåller inställningar för dina mest frekvent använda appar och inställningar. Exempelvis ljusstyrka, mediakontroll, Airplay, Wifi, flygplans läge osv. Återigen ett upplägg vi till viss del kan känna igen från Android men som där ligger inbakat i notifieringsfältet. Control Center är tillgängligt i alla appar.

ios7controlcenter

Safari

Webbläsaren Safari får också ett nytt gränssnitt med fullskärmsläge, nytt fliksystem och stöd för Icloud Keychain som sparar lösenord och kreditkortsuppgifter i molnet för alla dina enheter. Det finns även bättre system för att hantera favoriter och flikarna bläddrar man genom vertikalt och de ger en tydlig förhandstitt för varje öppnad sida.

ios7flikar

Airdrop för nya generationens enheter

Apple introducerar även Airdrop för Iphone 5, fjärde generationens Ipad, Ipad mini och femte generationens Ipod Touch. Tekniken gör det möjligt att dela material med dina vänner utan någon parning, det räcker med att deras telefon eller surfplatta finns fysiskt i närheten och de dyker då upp i Airdrop-gränssnittet.

Kameraapp med nytt galleri och ”Instagramläge”

Kamerappen får också ett nytt och betydligt stilrenare gränssnitt som även bjuder på ett ”instagram-läge” där man fotar bilder i en kvadrat för att slippa klippa bort bitar man trodde skulle få plats i sina delningsbilder. Gallerifunktionen kategoriserar bilder efter tidpunkt och plats och skapar automatiska gallerier baserade på detta.

ios7camera

Siri byter kön och klarar inställningar

Röststyrningen Siri kommer numera kunna användas för att ändra inställningar i Ios. Det går även att söka på Twitter eller Wikipedia. Siri får även en ny mer verklighetstrogen röst, samtidigt som man även lägger till en manlig motsvarighet.

ios7siri

Ios i bilen

Ios har redan ett brett stöd inom bilindustrin och med Ios 7 har Apple utvecklat ett till synes unikt gränssnitt för just bilintegrering något som kommer att börja användas av bilar under nästa år.

Itunes Radio och ny musikapp

Apple presenterade även en ny musikapp för Ios som man kallade sin bästa hittills, vilket vi givetvis får hoppas. Musik från Icloud syns direkt i ditt bibliotek men mer intressant är också integreringen av Itunes Radio. En Pandora-liknande musiktjänst som har flertalet olika radiostationer man kan lyssna på och även dela med sina vänner. Gillar man musiken som spelas kan man enkelt ta sig in i musikbutiken och köpa låtarna. Tjänsten är helt gratis men innehåller annonser om man inte är abonnent på Itunes Match.

ios7radio

Ios 7 till hösten för Iphone 4 och senare

Apple lovade flera nyheter än man presenterade under måndagskvällens presskonferens och visade bland annat funktionalitet som Facetime audio, aktiveringslås för skydd mot stulna mobiltelefoner, meddelande blockering och videoinspelning i 60 fps.

Ios 7 kommer att göras tillgänglig i betaform redan idag men ska rullas ut till konsumenter under hösten och det för Iphone 4 eller senare, Ipad 2 eller senare, Ipad mini och femte generationens Ipod touch. 

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Andreas Gthisphilip Jonsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tintin
Gäst
Tintin

Fortfarande inte Siri på Svenska 🙁 så svårt kan det väl inte vara att fixa på alla dessa år som det existerat. Nej det blir ingen iphone som nästatelefon för mig. Fan med.

Medlem
Clarence Hogland

Ser ut som Oppo och ICS…jag har aldrig riktigt gillat iOS men jag hade faktiskt förväntat mig mycket mer. Vad är det jag missar? Eller är det verkligen bara äldre ICS funktioner dom har lagt till? :S

philip Jonsson
Gäst
philip Jonsson

Mer likt Android alltså.

Medlem
WIRN

Hade andriod närmat sig iOS på samma sätt som Apple nu gör hade nog stämmningsbyxorna åkt på illa kvickt!

Medlem
WIRN

Tror förresten jag gillar gamla iOS-utseendet mer (gillar iaf inte den flammiga bakgrunden). Men får väl se om jag ångrar mig när man har den i händerna

this
Medlem
this

Man ser ju var de har fått inspiration ifrån. Märks att det inte är Apple som leder utvecklingen längre. Allra tydligast är det att Safari kopierat sin flikhantering från Chrome, sen multitaskmenyn ser likadan ut som i HTC Sense. Ser väl inget problem i det men rätt irriterande i sammanhanget.

Andreas G
Medlem

Trevligt!

En Windows Phone och Android-hybrid med ett enormt app-bibliotek. De plockar russinen ur kakan istället för att göra något eget. Väldigt smart!

Jag förutspår att den kommer att sälja som smör! 😉