Apple kommer inom en snar framtid rulla ut sin nästa generations smarta mobiltelefon och nya toppmodellen som kan komma att döpas till Iphone 5S sägs få både mer kraft och funktionalitet än föregångaren. En ny Apple A7-processor ska ge 31 procent högre prestanda och öppna för andra nyheter.

Det är Fox News reportern Clayton Morris som i en tweet under helgen skriver att han fått trovärdiga uppgifter om Apples kommande Iphone och dess nya processorkrets. Enligt Morris ska telefonen som vi tror döps till Iphone 5S utrustas med en Apple A7-processor som ska ge en prestandaökning på motsvarande 31 procent från Apple A6 som används i dagens Iphone 5-modell.

Exakt vad Apple gjort för ändringar i sin processorarkitektur för att pressa ut den extra prestanda som det tals om är oklart. Det har talats om att en ny ARMv8-arkitektur i sig skulle kunna öka effektiviteten med 20 procent men samtidigt är det ännu inte klart hur Apple designat sin nästa generations Swift-processor. Vissa rykten har talat om en 64-bit processor, medan andra uppgifter pekar på att detta inte kommer ske förrän nästa år med ny effektivare 20 nanometerteknik. Beräkningskraften i en krets brukar samtidigt omfatta både CPU och GPU vilket gör det svårare att sia om vilka bitar Apple verkligen slipat på under året.

En prestandaökning på över 30 procent bör däremot bli märkbar vid vanlig användning och då Iphone 5 redan har ett fint flyt i operativsystemet låter det som en fullt tillräcklig putsning av prestandan.

Dedikerad krets för ”motion tracking”

Desto mer intressant är vad den utökade beräkningskraften kan användas till och här talas det land annat om en ny krets dedikerad för att fånga upp och spåra rörelser framför telefonens kamera. Morris skriver i en annan tweet att Apples nya ”motion tracking”-chip ska vara ett separat chip i Iphone 5S och troligtvis handlar det då om någon form av hjälpprocessor vid sidan av Apples A7-krets.

Vad Apple har för planer med ett chip som känner av rörelser och gester avslöjar inte historien men det skulle öppna upp för flera intressanta möjligheter, inte bara i operativsystemet utan även i spel och appar.

artikelbildBild som sägs föreställa Iphone 5S och Iphone 5C – Källa: Trustedreviews

Iphone 5S sägs även utrustas med en fingeravtrycksläsare, en design snarlik den på Iphone 5, operativsystemet Ios 7 samt backas upp av en mer budgetbetonad Iphone kallad Iphone 5C eller Iphone Light i olika färger. I vanlig ordning har Apple inte kommenterat några av uppgifterna och de ska med andra ord tas med en rejäl nypa salt. Men redan den 10:e september kan vi få svar på tal när Apple sägs hålla ett lanseringsevent med fokus på just sin Iphone-familj.


Relaterade nyheter:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid