Intel har under IDF 2011 passat på att släppa lite mer konkret fakta kring sin kommande processorarkitektur Ivy Bridge och bland annat har man bekräftat att antalet transistorer ökat med i runda slänger 20% sedan Sandy Bridge. Av de 1,4 miljarder transistorer som hittas i kretsen väntas en hel del av tillskottet läggas i den nya DirectX 11-kompatibla grafikdelen.

Intel byggde sin Sandy Bridge-arkitektur med 32 nanometerteknik och de upp till fyra CPU-kärnorna samt den tillhörande grafikdelen fick dela på 1,16 miljarder transistorer sammanlagt. Ivy Bridge kommer att bygga vidare på samma CPU-arkitektur men ska med ny 22 nanometerteknik få plats med hela 1,4 miljarder tri-gate transistorer (3D-transistorer). Om kretsarna blir lika stora är oklart, även exakt hur fördelningen mellan CPU och GPU-delen i processorn ser ut, men att döma av den information Intel hittills släppt bör en stor del av de extra transistorerna tillhöra processorns grafikkrets. Inte minst då Intel själva hävdar att deras nya grafikdel ska bli betydligt mer avancerad än dagens HD Graphics 2000/3000 lösningar.

ivy.bridgedieBildkälla: X-bit Labs

Enligt uppgifter från X-bit Labs ska grafikdelen i Ivy Bridge tilldelas 30% av kretsens transistorer vilket är klart mer än de runt 20% som grafikdelen ockuperar i Sandy Bridge. Samtidigt som det är en bra bit kvar till de nästan 50% AMD fördelar till sin grafikkrets i Llano-arkitekturen.

Den nya grafikdelen kommer inte bara utrustas med upp till 30% fler beräkningsenheter, man kommer även baka in stöd för DirectX 11 samt OpenCL 1.1. På det stora hela väntar sig Intel se prestandaökningar på upp till 60% jämfört med deras nuvarande grafikdelar, något som givetvis kräver extra transistorer.

Relaterade nyheter:

Intel väntas lansera Ivy Bridge mellan mars och april 2012 och prestandan i den nya arkitekturen ska vara runt 20% högre än i Sandy Bridge. Men hur Intel själva gör denna jämförelsen är oklart och mer konkreta prestandasiffror lär vi få vänta på.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid