Intels kommande processorarkitektur Ivy Bridge blir den första mikroprocessorn från halvledartillverkaren som använder sig av 22nm-teknik. Som en ny arkitektur och Intel bakom spakarna förväntade vi oss en purfärsk processorplattform för intresserade konsumenter, men nu säger rykten att även LGA1155 moderkort ska stödja Ivy Bridge.

Intel har de senaste åren haft en ful vana att byta både processor och sockel vid nya processorlanseringar. Detta har betytt att man som konsument inte bara kunnat uppdatera sin CPU, utan även behövt köpa nytt moderkort och ibland även nya minnesmoduler. 

I motsats till detta har konkurrenten AMD lanserat ett flertal nya processorfamiljer men till stor del bibehållit bakåtkompabiliteten med äldre plattformar. Idag använder man exempelvis bara en plattform för alla sina konsumentprocessor, till skillnad mot Intel som har 3-4 olika, förra generationens plattformar inräknade.

Med Ivy Bridge som bygger på samma grundarkitektur som dagens Sandy Bridge-processorer sägs det nu att Intel tänkt om. Ironiskt nog kommer beskedet efter företagets kanske största tillverkningsmiss i historien där just LGA1155 styrkretsen Cougar Point (Hela Intels 6-serie av styrkretsar) återkallats på grund av ett tillverkningsfel. Men kanske är det just detta som ligger bakom beslutat att inte bara göra Ivy Bridge pinkompatibel med LGA1155 utan även låta plattformens prestandasystkretsar stödja de kommande processorkretsarna. Nya och fullt funktionella Intel 6-serie moderkort väntas inte ut på marknaden förrän under april månad och genom att ge stöd för Ivy Bridge får tillverkare och partners lite lägre tid på sig att kränga sina Cougar Point-moderkort.

lga1155
LGA1155 sägs även att stödja Ivy Bridge genom en BIOS-uppdatering.

Enligt Fudzilla ska Intel begränsa Ivy Bridge-stödet till prestandakretsarna Intel P67 samt H67. VI förmodar att även kommande Intel Z68 stödjer Ivy Bridge, men billigare kretsar som H65 och Q67 kommer inte att stödja den nya arkitekturen. Allt som ska behövs är annars en BIOS-uppdatering och för dem som väntar på nya Sandy Bridge-moderkort är detta trots allt ganska goda nyheter.

Intel själva har inte kommenterat uppgifterna som företaget sägs gått ut med till sina partners den senaste tiden. Men med tanke på läget med LGA1156-plattformen låter detta som ett fullt troligt scenario.

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Kallisti-Boris-Anton KarmehedMean Machinenussse Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Halvhjärtat stöd mao. Allt för att kränga de dyrare kretsarna. Intel hittar nya sätt att blåsa användarna på. Det är så trist när de i själva verket har riktigt bra saker men så skall dom suga ut folket maximalt.

nussse
Gäst
nussse

It´s not show fun it´s show business.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

[quote name=”Anton Karmehed”] Hur man än vrider och vänder på det så är det ett steg i rätt riktning[/quote]
Hörde jag någon säga BCLK?

Kallisti
Medlem
Kallisti

För att vara rättvis har sockelbytena från intel faktiskt fört med sig flera nya funktioner som designmässigt tvingade fram dem. LGA 1366 med QPI och 3 kanalers minne, LGA 1156 med DDR3, LGA 1155 med den integrerade grafiken och snart LGA 2011 med fyra kanalers DDR. Visst önskar man att intel kunde göra en 775 och behålla en plattform längre än 2 år eller att de designade sina socklar med framtiden i sikte som AMD gör men man kan inte få allt.

-Boris-
Medlem
-Boris-

Detta bevisar väl om något att Intel väljer att hålla moderkorten inkompatibla då de bara aktiverar kompatibilitet för dyra chipsets. Har man snålat får man betala för nytt moderkort istället. [quote name=”Kallisti”]För att vara rättvis har sockelbytena från intel faktiskt fört med sig flera nya funktioner som designmässigt tvingade fram dem. LGA 1366 med QPI och 3 kanalers minne, LGA 1156 med DDR3, LGA 1155 med den integrerade grafiken och snart LGA 2011 med fyra kanalers DDR. Visst önskar man att intel kunde göra en 775 och behålla en plattform längre än 2 år eller att de designade sina socklar… Läs hela »

Kallisti
Medlem
Kallisti

[quote name=”-Boris-”]
LGA775 gjordes inkompatibel med äldre varianter 7 gånger under sin livslängd. De första korten klarade bara Prescott, sedan fick man uppgradera för stöd för Pentium D, sedan för C2D, sedan för C2Q, osv. Tror siffran för s478 var 4 eller 5 gånger.[/quote]

Det var som… Jag körde AMD på den tiden så ska väl erkänna att jag inte har stenkoll på Intel under den generationen. Då får jag gladeligen erkänna att AMD var snällare mot sina kunder förr också 🙂