Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, har nu uppgraderat sin Cray-baserade superdator med ny processorteknik från AMD. Med hjälp av tillverkarens nya tolvkärniga Opteron-processorer blir superdatorn den snabbaste i Sverige med drygt 305 teraflops.

Idag har KTHs Cray-system en prestanda på 93 teraflops men den slutliga prestandan på över 300 teraflops väntas uppnås till hösten när hela systemet är färdiguppgraderat.

kth2

Superdatorn blir inte bara bäst i Sveriges utan även en av nordens kraftfullaste superdatorer med totalt 36 384 processorkärnor under huven. En ordentlig ökning från de 11 040 kärnor som hittas i systemet idag.

– Superdatorn från Cray på PDC kommer att betjäna forskarna och är ett oersättligt verktyg för resultat inom forskningsområden som medicin, flödesmekanik, biologi och livsvetenskap, men också klimatmodellering och astrofysik, säger Erwin Laure.

Den nya uppgraderingen ska göra det möjligt för KTH att hålla jämna steg inom e-sience där just stora beräkningsresurser är av yttersta vikt. Finansieringen sköts av KTH tillsammans med Swedish National Infrastructure for Computing, SNIC. Bygget ska vara klart denn 32 augusti dår KTH firar 20 års jubileum för sitt superdatorcentrum PDC.

kth2

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Simconrmd Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
rmd
Medlem

..måste säga att det är lite fånigt hur dom satt upp nån smörja utanför maskinerna, om det är maskinerna som visas alls?!

att köra på en vinyl utanför maskinerna kan knappast vara speciellt optimalt för någonting alls, utom kanske pr-relaterat tjafs i speciella sammanhang.

Albin
Medlem
Albin

32 Augusti, en mycket rolig dag att ha ett jubileum… 😛 Försöker de spara in på kostnaderna eller ;-).

(Antar att det var ett litet stavfel…)

Andreas G
Medlem

Den är på väg 🙂