Intels nästa processorgeneration med minskad transistorstorlek kan kan lanseras med åtta processorkärnor och en ombyggd nordbrygga kallad Converged Coherent Fabric. Informationen kommer från en Intel-anställds Linkedin-sida som visar oss vad vi har att vänta från Intels processorfamilj under 2017.

År 2017 kommer troligen Intels första generation av 10 nanometer-processorer lanseras. Intel Cannonlake väntas bli ett ordentligt uppsving när det gäller både prestanda och effektivitet. Nu ser vi de första detaljerna om Cannonlake börja läcka ut. Informationen som nu når webben kommer direkt ifrån en Intel-anställd. Personen i fråga publicerade nyligen information om sin nuvarande position inom företaget som ”CPU Design Engineer”, på sin Linkedin-sida. Bland detaljerna om arbetet finns mycket intressant information.

profile large

Upp till åtta kärnor

Den anställde påstår i sin beskrivning att han jobbar med protokoll för Intels processorcache. I sin beskrivning berättar han också att Intel Cannonlake är en processorfamilj som använder ”4/6/8” kärnor och en ny teknik som agerar som nordbrygga kallad ”Converged Coherent Fabric”. Informationen har inte bekräftats av Intel och det är fullt möjligt att den anställde helt enkelt hittat på detaljer som inte är sanna.

Informationen är ändå intressant och får oss att fundera på om Intel har planer på att baka in fler processorkärnor i processorer för ”vanliga” datorer än de fyra som brukar vara taket för traditionella Intel-processorer. Även om tanken är intressant finns det en risk att de sex och åtta processorkärnor som den anställde pratar om är tänkt för entusiastdatorer och serveranvändning och att mainstream-processorerna kommer att ligga kvar på två och fyra kärnor som de brukar. Med tanke på att den anställde använder termen ”SoC” är det dock troligt att det ändå inte handlar om en familj av serverprocessorer, eftersom dessa sällan beskrivs som SoC-enheter.

Ny nordbrygga

Vi vet inte exakt vad ”Converged Coherent Fabric” innebär men namnet sägs stå för en ny generation av nordbryggor för Intels processorer. Likt AMD:s kommande Zen-processorer sägs också Cannonlake ha en ny typ av koppling mellan datorers arbetsminnen och grafikkort. Vi har ingen data eller annan information om Converged Coherent Fabric men AMD:s nya teknik sägs öka överföringshastigheten mellan processor och grafikkort från 15 gigabyte per sekund till 100 gigabyte per sekund. Om detta rykte stämmer kan vi inte tänka oss annat än att Intel har planer på att introducera en liknande teknik, som alltså sägs kallas Converged Coherent Fabric.

Intel Cannonlake kommer som nämnt att lanseras år 2017, efter lanseringen av Kabyl Lake under slutet av 2016. Det är med andra ord ett bra tag kvar innan vi får se Cannonlake i datorer. Informationen vi nu börjar se om Cannonlake bör därför ses som högst preliminär.

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
AMD73Morkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Om detta är sant så är det antagligen inte speciellt bra nyheter. Enda anledningen för Intel att börja utöka antalet kärnor i sina CPUs är för att de inte klara av att öka prestandan per core så passmycket så att det skulle vara värt en uppgradering. Alltså hittar de på något annat för att få folk att köpa deras CPUs.

Palatalisering i all ära men det har sina begränsningar och bätre prestanda per core är ofta att föredra.

AMD73
Medlem
AMD73

Jag längtar iallafall till 2017. 10nm 8 cpu och fet oled tv.Kanske fet massage stol på det också.På tal om oled och tv. Jag vill så klart ha skräm utan tv skit i. När ska dom släppa större en 40 tum? 65+ är ju intressant. Så man kan ha skärmen 2-3 m i från sig och ligga gött ned. Jag hoppas AMD ger intel en match här nu närmaste 5 åren.Men det man längtar mest efter är ju 2020 ca när 6nm och kisel nåt sitt max. Då jäklar är väl starten på jordens undergång eller något. Flygande teorister och… Läs hela »