Intel har fått ett respektabelt antal designvinster med deras senaste surfplattsplattform, Clover Trail. Uppföljaren går under namnet Bay Trail och kommer med en helt ny Atom-arkitektur utan Hyper-threading och en grafikdel med sina rötter i Ivy Bridge.

Bay_Trail_T1

Intel har ännu inte haft någon större framgång i varken smartphones eller surfplattor, men då Windows 8 lanserats alldeles nyligen kan det blir ändring på det sistnämnda. Nu visar läckta produktplaner att deras nuvarande plattform, Clover Trail, kommer leda striden om surfplattorna under hela 2013. Därefter följer Bay Trail-T med systemprocessorn Valleyview-T.

Valleyview-T bygger på en 22 nanometerteknik och kommer med fyra Atom-kärnor som baseras på den helt nya arkitekturen Silvermont med en OoO-arkitektur (Out-of-Order). Kärnorna ska klockas upp till 2,1 gigahertz och saknar flertrådstekniken Hyper-threading, vilket är ganska intressant. Prestandalyftet från dagens systemprocessor Cloverview ska ligga på mellan 50 och 60 procent vilket är något mindre än vad vi tidigare trott. Men det kan mycket väl gottgöras av förbättrad strömeffektivitet.

Bay_Trail_T2

Dagens Cloverview har bara stöd för två minneskanaler på 32-bit men Valleyview-T utökar till dubbla 64-bit-kanaler med stöd för snabbare och strömsnålare LPDDR3-minne på 1 067 megahertz. Resultatet blir att bandbredd går upp från 8,5 gigabyte per sekund i dagens Cloverview till 17 gigabyte per sekund med Valleyview-T.

Grafikdelen blir som vi tidigare visste om ett derivat av deras Gen7-arkitektur vi finner i Ivy Bridge. Till skillnad från Ivy Bridge som har 16 exekveringsenheter får Valleyview-T bara 4. Men det ska vara tillräckligt för att leverera mer än 3 gånger så hög prestanda som dagens Cloverview med sin Powervr SGX545. Förutom ökad grafikprestanda får Valleyview-T stöd för skärmar med en upplösning på upp till 2 560 x 1 600 pixlar.

Bay_Trail_T3

Förutom högre prestanda utlovas även stöd för bland annat USB 3.0 och stöd för en stereoskopisk kamera som kan spela in i 1080p med 60 fps (bilder per sekund). Enligt Intels egna simulationer ska batteritiden ligga på en bit över 11 timmar vid videouppspelning, till skillnad från ungefär 9 timmar med dagens plattform Clover Trail. Intels nya plattform ser väldigt intressant ut på pappret men vi måste ha i åtanke att Bay Trail-T släpps om lite mer än ett år. Det här ger konkurrenterna gott om tid att kontra Intels framtida surfplattsplattform innan den ens hittar ut.

Bay_Trail_T4

Källa: Mobilegeeks


Relaterade artiklar:

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
S0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Fantastisk liten krabat det där! 🙂Kan tänka mej att med Silvermont arkitektur (inkl OoO-teknologi) så kan den här nog komma att prestera som en 2Ghz Core 2 Quad – vilket än idag räcker till att få windows att slå prestandavolter ..verkligen inte fyskam i en platta ..eller stationär dator för den delen heller! USB3 uppskattas!Grafiken är verkar oxå tillfredsställande men hade hoppats slippa PowerVR helt o hållet. Video Enc/Dec verkar ju fortfarande vara PVR ..jag hade hellre sett Quicksync logik för att hantera detta.Detta pga att Imagination Technologies alltid överskattar sina grafikkretsar, och i slutändan blir man inte änns försedd… Läs hela »