Vad som kan ses som en större lansering än Windows 8 var dess syskonoperativsystem Windows RT som drivs av en ARM-processor. Efterfrågan på enheter med det sistnämnda operativsystemet är dock inte vad Microsoft hoppats på och företaget har därför tvingats skala tillbaka tillverkningen med 50 procent.

Microsoft hade väntat sig att deras egna surfplatta Surface RT skulle bli en storsäljare med fyra miljoner sålda enheter innan årets slut. Nu avslöjar källor i distributionskedjor att Microsoft kraftigt reducerat sin order av Surface RT från fyra miljoner till endast två miljoner enheter. En reducering på hela 50 procent. Anledningen är dålig konsumentefterfrågan, någonting som Microsofts vd Steve Ballmer tidigare antytt.

Sedan har vi även produkter som Asus Vivotab RT, Samsung Ativ Tab och Dell XPS 10 som lanserats med Windows RT. Men även här ska efterfrågan inte vara särskilt hög. Vi känner oss relativt säkra på att det är främst två faktorer som spelar in: avsaknad av kompatibilitet med tidigare mjukvara samt höga priser. De första Windows RT-produkterna är knappast så billiga som många hade trott och datortillverkarna verkar inte vara särskilt benägna att sänka sina priser.

Åter till Microsoft så säger samma källor att Microsoft kan överväga att släppa Surface Pro med Windows 8 något tidigare än planerat till ett lägre pris. Men ett sådant beslut skulle kunna reta upp den redan obekväma situation företaget har med sina partnertillverkare efter lanseringen av Surface RT.

Windows RT är ett operativsystem med stor potential, men återigen är det fler applikationer och lägre priser som krävs för att den typen av enheter ska ha en plats på marknaden.


Relaterade artiklar:

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Oscar SvenssonGekko157S0urcerr0RUridiumPärrka Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
hymer
Medlem
hymer

Jag är jätte intresserad men priset är åt helvete 🙂

Zapp
Medlem
Zapp

Väntat. Ungefär lika sexiga som Steve Ballmer.[imgcomment image?3995d3[/img]

Uridium
Gäst
Uridium

Vem är förvånad? Windows RT plattorna är dyra jämfört med konkurrenterna, har ungefär samma HW men långt färre applikationer. Det som vissa pekar på som ”killer-applikationen” för Windows RT är MS Office. Men då det visat sig att ”Modern UI” applikationer flyter på riktigt bra, så har det också visat sig att en ARM-CPU är alldeles för klen för att kunna driva så pass stora och komplicerade applikationer som Word, Excel och PowerPoint. Många som testat Surface menar på att det var ett misstag att överhuvudtaget ha med ”desktop:en” på Windows RT då den pajar en i annars trevligt och… Läs hela »

Pärrka
Gäst
Pärrka

Helt underbar design, men priset och skralt med appar gör ju att den inte är så intressant. Hade det kommit en likadan androidplatta (med lägre prislapp så klart :)) hade det blivit en sån istället för en Nexus 7 som jag har idag.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Efter att ha känt på en RT platta 10 min blev jag oerhört imponerad..Det handlade främst om att det var mindre dagiskänsla jämfört med android och ios. Jag fick stark känsla av ”riktig dator” tack vare RIKTIGT BRA filhanterare i samma anda som Windows 7 (eller 8).. Samt extremt överlägsen fönsterhantering mot ios och android. Jag vill ha en platta som känns och beter sej som en riktig dator, och kan användas som sådan när den kopplas in i tv/bildskärm. RT verkar ge tillräckligt mycket av detta från vad jag sett iaf – samt bra batteritid! 🙂Synd att folk inte… Läs hela »

Oscar Svensson
Gäst

[quote name=”Uridium”]Vem är förvånad? Windows RT plattorna är dyra jämfört med konkurrenterna, har ungefär samma HW men långt färre applikationer. Det som vissa pekar på som ”killer-applikationen” för Windows RT är MS Office. Men då det visat sig att ”Modern UI” applikationer flyter på riktigt bra, så har det också visat sig att en ARM-CPU är alldeles för klen för att kunna driva så pass stora och komplicerade applikationer som Word, Excel och PowerPoint. Många som testat Surface menar på att det var ett misstag att överhuvudtaget ha med ”desktop:en” på Windows RT då den pajar en i annars trevligt… Läs hela »

Oscar Svensson
Gäst

[quote name=”S0urcerr0R”]Efter att ha känt på en RT platta 10 min blev jag oerhört imponerad..Det handlade främst om att det var mindre dagiskänsla jämfört med android och ios. Jag fick stark känsla av ”riktig dator” tack vare RIKTIGT BRA filhanterare i samma anda som Windows 7 (eller 8).. Samt extremt överlägsen fönsterhantering mot ios och android. Jag vill ha en platta som känns och beter sej som en riktig dator, och kan användas som sådan när den kopplas in i tv/bildskärm. RT verkar ge tillräckligt mycket av detta från vad jag sett iaf – samt bra batteritid! 🙂Synd att folk… Läs hela »

Uridium
Gäst
Uridium

[quote name=”Oscar Svensson”]Detta stämmer inte. Jag har kört 2v på Surface RT ochOfficeapplikationerna fungerar alldeles utmärkt. DÄREMOT kommer många som köper Surface Pro att bli gruvligt besvikna eftersom den väger närmare kilot, det funkar inte för en platta. Ska man ha Intel – satsa på Clovertrail (Lenovo Thinkpad Tablet 2 alt HP Envy X2). Jag har sammanfattar det i detalj på http://oscarsvensson.wordpress.com[/quote%5D Har inte kört Surface själv så kan inte säga att du har fel. Men alla de tester jag läst om Surface klagar på att en person som skriver med någorlunda korrekt fingersättning relativt ofta ligger 2-3 ord för… Läs hela »

Oscar Svensson
Gäst

[quote name=”Uridium”][quote name=”Oscar Svensson”]Detta stämmer inte. Jag har kört 2v på Surface RT ochOfficeapplikationerna fungerar alldeles utmärkt. DÄREMOT kommer många som köper Surface Pro att bli gruvligt besvikna eftersom den väger närmare kilot, det funkar inte för en platta. Ska man ha Intel – satsa på Clovertrail (Lenovo Thinkpad Tablet 2 alt HP Envy X2). Jag har sammanfattar det i detalj på http://oscarsvensson.wordpress.com[/quote%5D Har inte kört Surface själv så kan inte säga att du har fel. Men alla de tester jag läst om Surface klagar på att en person som skriver med någorlunda korrekt fingersättning relativt ofta ligger 2-3 ord… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

[quote name=”Oscar Svensson”]Det finns det – men på företagen. Det tar ett par månader innan den når dig. Privatkonsumenterna har andra krav.[/quote]
Jadu, jag hoppas vi får se alla vanliga PC-applikationer portas till Surface RT.. Ex uTorrent, Chrome/Firefox/Opera, VLC, MPC, Winamp, WINRAR, och olika codecs o skrivardrivrutiner.
Men det hänger nog en del på hur enkelt detta blir att göra med Visual Studio, och om programmen förlitar sej på en del x86 assemblerkod.

PS. Bra recension/jämförelse du skrev där på bloggen förresten! RT verkar mycket lovande när man är i behov av en reservdator i olika situationer 🙂

Gekko157
Gäst
Gekko157

Hur är det med stöd för svenskt tangentbord i RT?
Vilka språk finns Windows 8 RT för?
Dom foton jag sett på ASUS med RT så saknar tangentbordet svenska. På nått sätt verkar MS upphört att fungera. Det tar flera år från Windows till mobiler släpps till det finns svenskt tangentbord, var det 2010 det kom? Och tills Appbutiken för mobilerna för Sverige var klar, var det också 2010?

Oscar Svensson
Gäst

Svenskt tangentbord finns i mjukvaran. Samma språkstöd som för vanliga Windows. Vad gäller App Storen så var det väl avtalet för betallösningar som drog ut på tiden. Windows Phone fram till 8 var en interimslösning. Sitter med Lumia 920 nu och att komma från Galaxy Note är som att slungas 10år fram i tiden.