Summerat omdöme

Det har blivit dags att summera dagens test. Det har varit intressant för oss att få prova på och testa lite outforskad mark; dessvärre fanns det mycket negativt att hitta.

Två av de tre tangentborden i dagens test har blivit hyllade till skyarna i andra tester, vår känsla av produkterna är raka motsatsen. Det är mycket återkommande brister som vi hittar i tangentbord från tillverkare vars tilltänkta målgrupp är gamers. Razer och Corsair delar många brister, och det blir tydligt för oss att de inte har i åtanke att ändra sin tillverkningsprocess om vi ser till dagens test, samt föregående tester av tillverkarnas produkter. Om inte kraven från konsumenter ute i landet höjs på produkterna, så kommer tillverkarna att fortsätta att dra nytta av oss genom att tillverka billiga produkter till dyra priser.

Omdöme: Razer Huntsman Elite

En stor lansering för Razer, en ny brytare och en ny design var tänkt att nå ut och locka kunder; dessvärre var det väldigt mycket snack, och väldigt lite verkstad.

Annons

Byggkvaliteten i Razer Huntsman Elite är under all kritik, än mer om vi ser till prislappen, som är närmre 2500kr. Det är för oss helt oacceptabelt att vi nästintill kan böja tangentbordet på mitten. Bygget återspeglas även i vår genomgång av ljudet, där det blev uppenbart att Razer har snålat in på material rejält. Från topp till botten så rör det sig om billigt tänk och material; allt från chassi, stabilisatorer, keycaps, inkonsekvent design av inskrift, omständig mjukvara och funktionalitet, till märkliga designval.

Razer Huntsman eliteRazers nya brytare, Razer Opto-mechanical switch, var för oss en stor marknadsföringsröra. Mycket av det Razer själva skriver om brytaren visade sig i våra tester vara överflödig, eller rakt ut felaktig. Det, i kombination med en väldigt otillfredsställande känsla sänkte vårt helhetsintryck av tangentbordet rejält.

NordicHardware_award_Kalkon_BrownVi letade verkligen med ljus och lykta för att försöka rättfärdiga priset på Razer Marksman Elite, eller ens rättfärdiga produkten som helhet, men dessvärre så underlevererade Razer rejält med Huntsman Elite i vårt tycke. Bara en sådan sak som att tangentbordet kräver en separat USB-anslutning för att belysa underredet av tangentbordet är för oss märkligt.

Annons

Med undermålig kvalitet, hutlösa marginaler och rena hälsorisker, rättfärdigar vi en kalkonutmärkelse till Razer Huntsman Elite. Det är det sämsta tangentbord som vi har haft i den Svenska Tangentbordsguiden 2.0 hittills; skäms, Razer.

Razer Marksman Elite
5.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
BrytareRazer Opto-mechanical
BelysningRGB
Fördelar
Kvalitativ kabel
Nackdelar
Undermålig byggkvalitet
Överskattade brytare
Dyrt
Bra att veta
Samtliga av Razers Chroma-produkter har stöd för Philips Hue via Synapse-mjukvaran
Funktionalitet7
Kvalitetskänsla3.5
Komfort5
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Omdöme: Corsair K70 MK.2

Intrycket vi får av K70 MK.2 är att Corsair känner sig nöjda med var de ligger, det finns ingen tendens till att höja nivån. Byggkvaliteten är inte bra, samtidigt som det inte är på en katastrofal nivå likt Razer – men det är helt enkelt inte bra nog när tangentbordet håller till i premiumsegmentet. Problemet vi ser idag är att Corsair inte har ett incitament att höja sig, konsumenter ute i landet köper trots allt deras produkter. Vill vi se ändring, så måste vi först se till att kraven ute hos konsumenter höjs; ett mål vi på NordicHardware jobbar hårt för.

Annons

Under ett jämförande test med hur samma brytare låter i ett mer högkvalitativt chassi, sida vid sida med Corsair K70 MK.2, så blev det genast tydligt hur Corsair har valt att spara in på flera fronter. Stabilisatorerna går att jämföra med ett billigt set från Aliexpress i hur de rasslar vid användning, keycapsen är i ABS-plast med billig inskrift och chassit har en motbjudande resonans vid användning. I tillägg så gör tillverkaren många, för oss, märkliga designval – till exempel asymmetriska och svampiga mediaknappar.

Corsair K70 MK.2 känns för oss som mellanmjölk sett till marknadsutbudet i Sverige idag – varför just Corsair K70 MK.2, framför alla andra gamingtangentbord? För oss är gamingtangentbord i dagens marknad synonymt med billigt tillverkade tangentbord för dyra pengar, och konsumenter shoppar mer eller mindre efter design. Det finns ingenting med K70 MK.2 som vi efter dagens test kan säga är exceptionellt, tvärtom är mycket undermåligt. Med det i åtanke så kommer vi inte att dela ut en rekommendation till Corsair K70 MK.2 idag.

Corsair K70 MK.2
7.1 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
BrytareCherry MX Silent Red RGB
BelysningRGB
Fördelar
Kvalitativ kabel
Fullt programmerbart
Nackdelar
Dåliga keycaps
Svampiga knappar
Mycket chassiresonans
Bra att veta
Har fysiska mediaknappar och volymreglage
Funktionalitet8
Kvalitetskänsla6.7
Komfort6.7
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

Annons

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Omdöme: Varmilo VA109M Rainbow RGB

Med Varmilo så vet vi vad vi får. Det är inte ett tangentbord som endast försöker att imponera på en specifik demografi, det är helt enkelt ett tangentbord – varken mer, varken mindre. Varmilo har alltid ett öga för detaljer, något som återspeglas i såväl keycaps som i chassitextur.

Byggkvaliteten är så bra som det kan bli med plast, även om vi gärna hade sett fler Aluminium-tangentbord från tillverkaren. Varmilo snålar inte på komponenter och material. Tangentbordet är väldämpat, stabilisatorerna håller allra högsta klass och är smorda från fabrik. Keycaps från Varmilo kan vara de bästa som finns förmonterade på ett tangentbord, och användarupplevelsen blir därefter.

Varmilos tendens att hålla sig till det enkla, och göra det med klass och kvalitet, blir lite av en akilleshäl för VA109M Rainbow RGB. Vi hade gärna sett fler extrafunktioner, exempelvis en extern USB-port eller tangentprogrammering. Vi vet att det här är funktioner som Varmilo förser vissa av sina andra tangentbord med, även billigare modeller än VA109M, det blir därför för oss märkligt att den kinesiska tillverkaren inte väljer att ha med det i VA109M.

Annons

En rekommendation ligger i luften, men det beror på prissättningen som VA109M RGB får när det väl landar i Sverige. Via en brittisk återförsäljare finns VA109M Rainbow RGB för ungefär 1750kr, och för den slanten kan vi rekommendera Varmilo VA109M, men tangentbord har en tendens att bli betydligt dyrare i Sverige. Just av den anledningen kan vi idag inte ge Varmilo VA109M Rainbow RGB en rekommendation, men om prissättningen är attraktiv i Sverige så kommer vi att uppdatera det här stycket.

Varmilo VA109M RGB
7.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
BrytareCherry MX Nature White RGB
BelysningRGB
Fördelar
Välbyggt
Högkvalitativa keycaps
Grymma stabilisatorer
Nackdelar
Ej fullt programmerbart
Billig anslutningskabel
Bra att veta
De högkvalitativa PBT-keycapsen har en regnbågsfärgad inskrift i vårt exemplar, Rainbow-varianten
Funktionalitet7
Kvalitetskänsla8.8
Komfort7
Pris
Ca 1750
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Marknadsanalys 2018-11-28

Vi börjar närma oss slutet av året, och efter ett lite längre avbrott i tangentbordstestandet så har vi kikat på ett par produktiver som tillhör bland det senaste av stora tillverkare.

Annons

2018 har varit ett innovativt år för tangentbordsmarknaden. Vi har bland annat få se flera nya brytartyper samt mycket nytänk kring design. När vi går in i 2019 så har vi en önskan om att byggkvalitet trappas upp, samtidigt som fler tillverkare vågar lämna Cherry MX-brytare bakom sig och provar något nytt – exempelvis Gateron. Det finns mycket utrymme att växa, frågan är bara vilken stor tillverkare som blir först med att stå ut.

Spännande, vi ses 2019!

Annons

11
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
5 Thread replies
8 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Emir MulahalilovicKai KostamovaaraFredJoBBiJesper F Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gabriel Hökemyr
Medlem
Gabriel Hökemyr

Kan tillägga att det även finns bra keycaps i ABS plast t.ex de från gmk och signature plastics men det finns också dåliga caps i PBT plast

Khers
Gäst
Khers

Äntligen någon som inte lägger fingrar emellan och vågar skriva att gaming-tangentborden är dåliga eller rent av värdelösa – mycket bra!

Tor
Gäst
Tor

Håller helt och hållet med. Gaming tangentbord är ganska b tyvärr. Köpte ett Leopold på BF för 990kr och jäklar så mycket bättre det känns än allt gaming trams.

Jesper F
Gäst
Jesper F

Jag missade hela det mekaniska tangentbords explosionen när dom lanserades för många år sen.
Nu är det dags att köpa ett nytt tangentbord och jag kan knappt tro mina ögon när jag kollar på dessa priser, tangentbord utan rimliga och praktiska funktioner som enkla media knappar och handleds stöd med huttlösa priser.
Det är tråkigt att se vad det blivit.

JoBBi
Medlem
JoBBi

Så Varmilo-tangentbordet har tjocka PBT-tangenter och dyesubbade labels. OCH RGB-belysning? Varför ha belysning om inget ljus släpps igenom tangenten? Vad har jag missat?

Fred
Gäst
Fred

Varför skulle man vilja att bakgrundsbelysningen sken igenom tangenterna som på nåt sketet gamingtangentbord?

Nej men, det är olika syften. Du är ute efter ett tangentbord där tecknena lyser. Det här har bakgrundsbelysning, runtomkring tangenterna. Trashig genombelysta tangenter kommer Varmilo förhoppningsvis aldrig att göra.

Kai Kostamovaara
Gäst
Kai Kostamovaara

Jag håller med om att ”gaming” kringvara är ett marketing stunt rent generellt. Speciellt gaming hörlurar är lite av en pet peeve.
Men jag tycker kritiken till k70 var lite väl då det ändå är ett tangentbord som är över standarden var jag använt tidigare från ”gaming tangentbord”.
Och enligt erat poängsystem så var det inte stor skillnad alls mellan ”elitist” bordet och ”gaming” bordet men ni gick hårt in på kritiken.
Det är inte ett så dåligt tangentbord som ni får det att låta i eran skriftliga recension.