Det är mycket kostsamt att tillverka halvledarkomponenter och när industrin nu går mot en ny och effektivare tillverkningsteknik där kiselplattorna mäter 450mm i diameter slår sig de stora drakarna samman. Intel, IBM, TSMC, Globalfoundries och Samsung har beslutat sig för att investera 4,4 miljarder dollar i två separata projekt för att effektivisera kretstillverkningen framöver.

IBM kommer att leda det ena av de två projekten och ska fokusera på att utveckla nya tillverkningstekniker för framtida mikroprocessorer.

Det andra projektet ska bli en gemensam satsning från de fem största halvledartillverkarna på marknaden där Intel, IBM, TSMC, Globalfoundries och Samsung ska fokusera på att flytta över sin halvledartillverkning på större och mer kostnadseffektiva 450mm wafers.

En wafer är de kiselplattor som mikroprocessorer och andra kretsar byggs på och med en större diameter får man mer utrymme för ytterligare kretsar och minskar även materialspillet vid tillverkning. En 450mm wafer ska ge drygt dubbelt så många kretsar som dagens 300mm wafer men kräver också helt nya maskiner och teknik för att fungera.

För att omkostnaderna inte ska bli oöverkomliga går nu alltså de stora kretstillverkarna samman och investerar inte mindre än 4,4 miljarder dollar i projekten som ska löpa under 5 år. Utvecklingen och forskandet kommer att ske i New York, USA, där flera av halvledartillverkarna redan har stora investeringar i form av tillverkningsfabriker och forskningslabb. Bland annat bygger Globalfoundries en ny och avancerad tillverkningsfabrik i området.

fab8.global

”Den unika blandningen av industri- och teknikpartners i New York är en viktig del i vår strategi att öka vår lokala verksamhet, inklusive Fab 8 området i Malta, New York, som kommer att vara världens mest avancerade halvledarfabrik när den står färdig i början av 2013 ”, sade verkställande direktör för Globalfoundries.

New Yorks borgmästare Andrew M. Cuomo räknar med att investeringen ska öppna upp för runt 6 900 nya jobb och även kan inbringa 400 miljoner dollar från inköp av verktyg och utrustning från företag i staten New York.

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Jacob HugossonTempelSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Härligt att de stora teknikgiganterna kan gå ihopa såhär för teknikens skull!

Tempel
Medlem
Tempel

Vår stat satsar mycket pengar på arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Men aldrig att man skulle satsa på att få hit den här typen av verksamhet. Sverige skulle kunna vara ledande iaf i Europa om staten varit lite mer förutseende förr och vågat satsa på nått nytt.

Jacob Hugosson
Medlem

Imponerande lista, ännu mer imponerande att Intel står med tillsammans med de övriga fyra.