En av de mest påtagliga förändringarna i Windows 8 för många användare är avsaknaden av startknapp och startmeny. Medan knappen hittar tillbaka i Windows 8.1 saknas fortfarande den klassiska menyn, något Lenovo nu kontrar med tredjepartsmjukvara.

I kommande Windows 8.1 har Microsoft valt att återfinföra startknappen vars avsaknad för många användare, främst de som använder operativsystemet på traditionella bärbara eller stationära datorer utan pekskärmar, gjort övergången från de äldre operativsystemen mer problematisk. Dock har den startknappen fortfarande inte samma funktion som i exempelvis Windows 7, utan används istället som en genväg till startskärmen som är tänkt att agera startknappens ersättare.

För de användare som inte vill behöva lämna skrivbordet för att navigera bland startmenyns tidigare funktioner har Lenovo nu valt att på sina kommande datorer förinstallera den populära tredjepartsmjukvaran Pokki från Sweetlabs. Pokki installerar delvis en ersättare till den traditionella startmenyn, med vissa modifikationer, men även möjligheten att hoppa över startskärmen vid uppstart och istället starta datorn direkt till skrivbordet.

menu-favorites

Mjukvaran kommer följa med alla datorer ur Thinkpad-, Ideapad- och Ideacenter-serierna, men inledelsevis endast i de engelskspråkiga marknaderna för att sedan sprida sig vidare efter hand. När vi kan tänkas se Pokki förinstallerat på Lenovos datorer i Sverige är därmed fortfarande oklart.

Det kommer bli intressant att se vad satsningen får gör genomslag och, framför allt, hur Microsoft kommer reagera på att världens för närvarande största tillverkare av PC-datorer kringår deras Modern UI-satsning direkt ur lådan.

Mer information om Sweetlabs Pokki finns här.

Källa: Bloomberg via Techpowerup


Relaterade nyheter

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
steffo2Erik BremerKaj WinbergmatzaSanta-san Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Santa-san
Medlem
Santa-san

Vad säger man… Man säger HEJDÅ STEVE (för h-e…)
Blev nyligen tillfrågad att hjälpa en äldre herre köpa en bärbar dator och tillfrågades om vilket märke han skulle välja. Jag blev ställd när jag insåg att Win8-skiten numera finns på varenda dator som säljs i affärerna och skulle vara helt oanvändbart för herren i fråga. Jag föreslog att dom skulle kolla efter en begagnad med Win7 på, men om det här stämmer kan man ju rekommendera Lenovo iallafall då

matza
Gäst
matza

Kanske ska titta lite mer på Linux-baserade system: Mint eller Ubuntu? Allt installerat på 30 minuter, massor av program med från start. Automatisk uppdatering av alla program.

Kaj Winberg
Gäst

Tycker Pokki är lite för speciell. Ett tidigare tips på PC för Alla som jag tycker är alldeles utmärkt och väl värt priset (50 kr) är Stardocks Modern UI och Start8 (i ett paket). Man kan om man vill jobba med samma utseende på Startmenyn som i Windows 8 men ha kvar aktivitetslisten nertill och köra alla Appar precis som vanliga Windowsprogram (minimera till aktivitetslisten när man vill). Sanslöst att inte Microsoft själv kunde gjort det på samma sätt från början!

Erik Bremer
Gäst
Erik Bremer

Santa San. Din äldre herre kanske klarar Win8 bättre då han väl inte är förprogrammerad på Win7? 😐 ”Winskikten 8” kanske är ”skit” för att du inte är van vid den och inte är öppen för det nya. Själv är jag t e x inte van vid sådant plebejiskt språk du änvänder.

steffo2
Gäst
steffo2

Man kanske kan skaffa sig ett liv utanför dörren? 😛