Röststyrning blir allt mer populärt inom både smartphones och hemelektronik. Ska vi tro de senaste ryktena är det en trende som verkar fortsätta in på nästa år då LG sägs ha planer på att lansera en röststyrd smartphone som inte behöver knappar och som startas genom en enkel hälsningsfras.

Google Now och Apple Siri är bara två av flera plattformar för användning av röstkommando i mobiltelefoner men då handlar det främst om att aktivera funktioner eller göra sökningar. LG sägs nu arbeta på ett system som med hjälp av röstkommando ska styra hela din smartphone, från att man säger ”Hej” och väcker telefonen till att exempelvis zooma i Google maps.

Fokus med LG:s system ska vara just på navigering och kontroll av telefonen. Något som enligt Gottabemobile ska betyda att telefonen kan användas närmast helt utan knappar. Rapporterna verkar gå isär ifall det betyder att LG skeppar telefonen helt utan fysiska knappar, men vi skulle vara ganska skeptiska till detta då det skulle innebära potentiellt stora problem vid felsökning eller mjukvaruproblem.

LG sägs främst se fördelar i vissa miljöer, exempelvis i din bil där man helst inte vill fingra på varken pekskärmar eller fysiska knappar i onödan. Med avancerad röststyrning skulle detta innebära att användare kan fokusera mer på att köra bil och mindre på att klödda med sin mobiltelefon. Det finns även andra spännande områden och röststyrning kan även vara ett intressant alternativ för dem med olika funktionshandikapp.

Snapdragon 800 står för drivkraften

Som väntat handlar det om en Android-telefon och för att driva operativsystemet sägs LG valt en kraftfull Qualcomm 800 processor med fyra Krait-kärnor och en Adreno 330 grafikdel. Just Qualcomm har tidigare gjort arbete inom röststyrning av telefoner och känns som en väntad partner till LG.

Enligt källorna är det fortfarande oklart när telefonen ska lanseras men den stora nyheten förutom röststyrningen är att telefonen även måste vara konstant aktiv för att kunna väckas med röstkommando, något som ställer högre krav på energieffektivitet.

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MorkulAnton KarmehedSegen01 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Segen01
Gäst
Segen01

Enligt bilden ovan rör det sig om en telefon med dålig hörsel.

Medlem
Wargreymon

On/off knapp lär ju finnas, annars måste den vara omöjlig att stänga av och alltid starta när man laddar den om den fått batteritorsk, vilket låter ologiskt. Sedan finns ju mjukvaruknappar i android.

Låter som en mycket häftig idé i alla fal, blir kul att se om den släpps.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”wargreymon”]On/off knapp lär ju finnas, annars måste den vara omöjlig att stänga av och alltid starta när man laddar den om den fått batteritorsk, vilket låter ologiskt. [/quote]

Rent tekniskt så är det inga problem att ha en helt knapplös telefon. Om telefonen är avslagen men har kräm i batteriet så kan man ju fortfarande lyssna på kommandon så som ”power on”.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Anton Karmehed”]Visst skulle det gå Morkul men jag ryser av blotta tanken på de problem som skulle kunna uppkomma när allting hänger på röststyrd mjukvara ^^[/quote]

Du menar som med XboX One? 😀

Skämt å sido, röststyrning fungerar riktigt bra i dagsläget och jag ser i alla fall inga problem med det. I värsta fall får man väl ha mjukvara styrd via en dator som backup.