LG visar världens största microLED TV på 173-tum

MicroLED kan vara den heliga graal för våra biografer

0

MicroLED är en av framtidens mest spännande TV och skärmtekniker men i närtid har vi störst förhoppningar på en ny guldålder för våra biografer.

LG står för en av IFA-mässans bokstavligen största men samtidigt mest frustrerande produktpresentationer. Den koreanska TV-tillverkaren visar upp en gigantisk microLED TV, som på 173 tum är den största som allmänheten någonsin skådats. LG får även Samsungs kaxiga microLED TV ”The Wall” att se ganska beskedlig ut i storlek.

Här slutar dock de positiva tongångarna för redaktionen på plats som varken får ta några riktiga foton av den gigantiska skärmen men än värre blir rejält missnöjda med dess bildkvalité. LG har av en outgrundlig anledning kalibrerat skärmen med extremt övermättade färger som gör det omöjligt att få en rättvis och bra upplevelse av mikroLED-teknikens bildkvalité.

MicroLED har i teorin de bästa förutsättningar för att leverera både riktigt hög ljusstyrka och fin svärta. Varje pixel består av tre mikroLED-lampor som agerar subpixlar och gör det möjligt att både helt släcka varje pixel för optimal svärta men samtidigt leverera hög ljusstyrka.

MicroLED kan vara biografernas räddning

Detta gör också att MicroLED i första hand kommer att användas i större skärminstallationer då man med hjälp av mindre moduler på några decimeter vardera kan skala skärmstorleken efter behov. Ett typiskt exempel är stora skärminstallationer i idrottsarenor eller köpcenter. Mer kittlande är dock tanken på svenska biografer med microLED-skärmar istället för traditionella projektorer.

När och om microLED kommer till marknaden är oklart och enligt LG är det OLED som är huvudnumret på TV-marknaden även de närmaste åren. Det hindrar dock inte redaktionen från att drömma om biobesök som faktiskt levererar imponerande bildkvalité. Eller åtminstone beslutsfattare hos koreanska LG som kan kalibrera en TV när man stoltserar med ny spjutspetsteknik på en mässa.

Se till att inte missa något reportage från IFA 2018 genom att hålla koll här på NordicHardware, våran Youtube-kanal och även vår systersajt Surfa.se

IFA bakom kulisserna

Fler artiklar från IFA 2018

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid