Intel Light Peak lovar överföringshastigheter på 10 Gbps och har setts som både en ersättare och ett komplement till det allt jämt växande USB 3.0 gränssnittet. Nu kommer nya uppgifter som säger att Light Peak med sina optiska ledare kan dyka upp på marknaden under nästa år, men troligtvis utan större spridning.

Vi har tidigare hört rykten om att flera stora OEM-tillverkare kommer att avvakta med Light Peak på grund av de fåtal användningsområden som finns idag, där USB 3.0 gränssnittet redan täcker upp de flesta behoven.

Men nu börjar det spekuleras i att kanske Apple – som nyligen bekräftade att man avvaktar med USB 3.0 – kan vara en intressent för Intels nya Light Peak teknologi. Apple har tidigare valt externa lagringsgränssnitt med hög kapacitet, exempelvis FireWire 800, trots dålig spridning på den vanliga PC-marknaden. Samtidigt som Steve Jobs nyligen påpekade att man inte stödjer USB 3.0 för att Intel själva inte byggt in stöd för tekniken i sina styrkretsar.

Det har till och med ryktats att Apple skulle kommit med idéen till Light Peak, även om detta ryktet senare dementerats av andra källor. Men när Intel visade upp Light Peak under 2009 var det i ett Apple-system med Mac OS X. Något som ytterligare spär på ryktet om att Apple kan bli först ut med stöd för Light Peak, kanske redan nästa år.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Birksflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem

framtiden är ljus. 😮

Birks
Medlem
Birks

Känns som detta är anledningen till att Intel inte vill släppa USB3 brädor.